Inaugurarea Târgului Internațional de Carte LIBER de la Madrid România

Marți, 4 octombrie 2011, la ora 19, va fi inaugurat la Madrid Târgul Internațional de Carte LIBER, cea mai importantă manifestare a lumii editoriale din Spania. Reprezentată pentru a 5-a oară consecutiv la această manifestare printr-un stand național organizat de Institutul Cultural Român, România are, în premieră, statutul de țară invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte LIBER. La ceremonia de inaugurare vor fi prezenți Kelemen Hunor, ministrul Culturii și Patrimoniului Național și Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român. La standul României – o construcție amplă, cu un design special – vor fi expuse  peste 1300 titluri apărute la 30 edituri din România, precum și cele peste 40 de traduceri din limba română publicate de edituri din Spania cu sprijinul programelor derulate de ICR prin Centrul Național al Cărții. Programul târgului include o serie de evenimente asociate prezenței României ca țară invitată. Miercuri, 5 octombrie 2011, în prima zi a Târgului, la CaixaForum va avea loc concertul Dimitrie Cantemir „Cartea muzicii“ în dialog cu tradiţiile otomane, româneşti, armeneşti şi sefarde susținut de Jordi Savall şi grupul Hespèrion XXI. Joi, 6 octombrie, de la ora 11, în cadrul LIBER, masa rotundă cu tema Piaţa de carte din România: o necunoscută cu mai multe variabile, îi are ca invitați pe Bogdan Stănescu, director editorial al Editurii Polirom și Carlos Pardo, scriitor, director al librăriei „Antonio Machado“ din Madrid. Discuția va fi moderată de Luminiţa Marcu, director adjunct al ICR Madrid. De la ora 12.30, EUNIC Spania organizează o prezentare a programelor de subvenţii pentru traduceri literare în mai multe ţări ale Uniunii Europene. Joi, 6 octombrie 2011, de la ora 19.00, Círculo de Bellas Artes va găzdui întâlnirea Scriitori români inediţi în Spania. Scriitorii Cezar Paul-Bădescu, Adriana Babeţi și Adrian Oţoiu vor participa la o masă rotundă și vor citi fragmente din volumele publicate. Tot aici, vineri, 7 octombrie, Ana Blandiana, Filip Florian și Dan Lungu vor fi protagoniștii întâlnirii Scriitori români în limba spaniolă. Discuțiile din cele două seri vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. La sfârșitul întâlnirii de pe 7 octombrie va avea loc decernarea premiului pentru eseu în limba spaniolă acordat de ICR Madrid cu ocazia Centenarului Cioran. Câștigătorul va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeangă Chelaru de la Universitatea Complutense. Promovarea literaturii române este una dintre principalele direcții strategice ale ICR Madrid în acest an, declarat de Institut „Anul literaturii române în Spania“.Cu peste 40 de titluri apărute, Spania este în prezent țara europeană cu cele mai multe traduceri din literatura română.

Ajuns la cea de-a  29-a ediție, Târgul Internațional de Carte LIBER se desfășoară în acest an în perioada 5-7 octombrie și reunește peste 700 de edituri și companii din 16 țări.

Programul complet al evenimentelor organizate de ICR Madrid cu prilejul Târgul Internațional de Carte LIBER: www.icr.ro/romania_tara_invitata_la_liber_2011; http://www.icr.ro/madrid-1/

Contact: Serviciul Presă al ICR, 031 7100 622, biroul.presa@icr.ro.