În atenția șomerilor români din Spania!
În atenția șomerilor români din Spania!
A sosit sezonul estival, atât de așteptat de cei mai mulți dintre noi. Odată cu el, și căldura înăbușitoare, de care ne dorim să scăpăm evadând cât mai departe, dacă se poate la mii de kilometri distanță, în țara natală, alături de cei dragi. Atenție, însă, dacă sunteți unul dintre șomerii români din Spania, care beneficiază de ajutor de șomaj, trebuie să țineți cont de condițiile stipulate de lege pentru a nu pierde ajutorul respectiv. În ultimul an, Centrul Hispano-Român din Coslada s-a ocupat de peste 400 de cazuri legate de pierderea ajutorului de șomaj, oferind consultanță juridică gratuită persoanelor afectate, toate de naționalitate română. Majoritatea acestora au declarat că nu cunoșteau restricția privind părăsirea teritoriului spaniol. Dar, Dura lex, sed lex, spune un dicton latin, adică „legea e dură, dar aceasta este legea”, și trebuie respectată pentru că necunoașterea ei nu scuză încălcarea sa. Special pentru cititorii O.R., am stat de vorbă cu Mercedes Peña Carrero, avocatul Centrului mai sus-amintit, care a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări esențiale pentru a vă informa și pentru a evita pe cât posibil să ajungeți într-o astfel de situație.
Ce trebuie să fac înainte să plec din Spania?
Dacă doriți să călătoriți în afara Spaniei, trebuie să solicitați, la oficiul forțelor de muncă de care aparțineți (INEM), o autorizație de ieșire din țară (autorización de salida). Autorizația se acordă pentru o perioadă de maximum 15 zile pe an, doar în cazul în care nu sunteți înscris la niciun curs de formare profesională sau nu sunteți prins în niciun proces de selecție pentru un loc de muncă. Este important de știut că nu puteți ieși din Spania înainte de data care v-a fost aprobată în autorizația solicitată, și trebuie să vă prezentați din nou la oficiul forțelor de muncă, odată întorși din călătorie, la data specificată în același document. Prin urmare, trebuie să vă faceți programare înainte de înfățișare, dacă data întoarcerii nu a fost stabilită la momentul solicitării autorizației.
De reținut!
Chiar dacă pe durata celor 15 zile ajutorul de șomaj vă este întrerupt, „pierderea” este mult mai mică decât dacă riscați să părăsiți Spania fără înștiințarea autorităților, acest lucru putând să vă aducă prejudicii materiale mult mai însemnate, cum ar fi suspendarea definitivă a ajutorului de șomaj și returnarea cu dobândă a sumei primite până la data respectivă.
Ce trebuie să fac atunci când mă întorc în Spania?
La întoarcerea în Spania, atunci când mergeți la INEM, trebuie să solicitați din nou ajutorul de șomaj, la Serviciul Public Statal de Muncă (Servicio Público de Empleo Estatal) și de asemenea să reînnoiți cererea la Serviciul Regional de Muncă (Servicio Regional de Empleo), deoarece, pe perioada absenței dumneavoastră, vi se va întrerupe ajutorul de șomaj. Este foarte important să mergeți la ambele administrații indicate pentru că au existat cazuri de persoane care au omis una dintre ele, ceea ce a dus la pierderea ajutorului.
Cum știu autoritățile spaniole că am ieșit din țară?
În ultimii ani, în Spania s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de persoane care primesc ajutor de șomaj. Dintre acestea, străinii reprezintă un procent important. Chiar dacă normele stipulate de lege sunt aceleași atât pentru spanioli cât și pentru beneficiarii de alte naționalități, este mult mai frecvent ca aceștia din urmă să dorească – din diverse motive – să iasă în afara granițelor țării în care sunt rezidenți, mai ales pentru a călători în patria natală. Institutul Național de Muncă (INEM-ul) a devenit mult mai strict în ceea ce privește controalele, în urma detectării unui număr foarte mare de șomeri care părăseau Spania, revenind periodic, odată la trei luni, pentru a ștampila carnetul de șomer (demanda de empleo). Dacă în privința cetățenilor din afara Uniunii Europene, aceste controale se efectuează prin verificarea pașaportului, în cazul cetățenilor comunitari, implicit al românilor, autoritățile au întâmpinat oarece dificultăți, având în vedere că nu întotdeauna este nevoie de pașaport pentru a călători în teritoriul UE. Până la urmă, însă, administrația publică a găsit o modalitate de a ține situația sub control, prin accesul la diverse date puse la dispoziție de alte administrații, obligate prin constituție să colaboreze cu aceasta. Astfel se explică faptul că, în ultimul an, mulți români rezidenți în Spania au primit un comunicat de la INEM, prin care sunt înștiințați că sunt sancționați pentru că au ieșit din țară, dându-li-se un termen de 15 zile pentru a prezenta dovezi în vederea apărării proprii. Dacă până la termenul stabilit, persoana în cauză nu prezintă argumente în favoarea sa, sau acestea nu sunt valabile, dosarul este înaintat Biroului Județean al Serviciului Public Statal de Muncă (Dirección Provincial del Servicio Público de Empleo Estatal), ce aplică șomerului sancțiunea de suspendare a ajutorului de șomaj de la data ieșirii din Spania, imputându-i acestuia returnarea sumei primite până la acea dată.
Pot să călătoresc pe teritoriul Spaniei?
Nu numai pentru părăsirea teritoriului spaniol aveți nevoie de autorizație, ci și în cazul în care doriți să mergeți sau să vă mutați în alt oraș din Spania pentru o perioadă mai lungă de 30 de zile. Acest lucru se datorează faptului că șomerul semnează un angajament prin care declară că este disponibil pentru cazul în care primește o ofertă de muncă. Acțiunea prescrie după patru ani, ceea ce înseamnă că administrația poate reclama returnarea ajutorului de șomaj primit pe o perioadă de până la patru ani.
Ce e de făcut dacă am primit înștiințarea de întrerupere a șomajului?
Din nefericirie, nu prea multe, dacă s-a ajuns la situația de mai sus, deoarece articolul 213 din Legea Generală a Asigurărilor Sociale (Ley General de Seguridad Social) cu privire la Regulamentul Ajutoarelor de Șomaj (Reglamento de Prestaciones por Desempleo) prevede în mod expres întreruperea ajutorului de șomaj în cazul beneficiarului care părăsește teritoriul Spaniei. Dar, dacă ați fost plecat din Spania mai puțin de 15 zile, există posibilitatea de a face recurs pe cale administrativă, depunând o reclamație la Direcția Județeană (Dirección Provincial) în termen de 30 de zile de la data primirii înștiințării sancțiunii sau, dacă au trecut trei luni de la prezentarea dovezilor și nu ați primit niciun răspuns. Dacă și reclamația este respinsă, atunci se acționează pe cale judecătorească. În acest caz trebuie să depuneți o cerere la Jurisdicția Socială (Jurisdicción Social) în termen de 30 de zile de la data primirii hotărârii nefavorabile sau, în cazul neprimirii niciunui răspuns, se iau în calcul 45 de zile de la depunerea reclamației anterioare.
Ce se întâmplă dacă am cheltuit ajutorul de șomaj primit și nu am bani pentru a achita suma imputată?
Vi se poate pune sechestru pe bunurile de care dispuneți: conturi bancare, autoturisme, banii primiți în urma depunerii declarației de venit etc. Nu se poate pune sechestru pe remunerații sub salariul minim pe economie care, în acest an, este 641,40 €, însă, din ceea ce depășește această sumă poate fi sechestrat un anumit procent, în funcție de acest parametru. Dacă sunteți declarat insolvabil, nu veți fi arestat, dar nu veți mai putea beneficia de niciun tip de ajutor bănesc public, până nu vă veți plăti datoria. Puteți solicita plata datoriei în rate și, dacă respectați termenele stabilite, nu mai apăreți pe lista datornicilor (lista de los morosos). Dacă doriți să mergeți în România în concediu, pentru a vă feri de astfel de probleme, vă recomandăm să vă duceți la oficiul forțelor de muncă și să solicitați autorizația de călătorie (permiso para viajar).
Pot să plec la muncă în altă țară?
Altfel stau lucrurile dacă doriți să părăsiți Spania pentru a merge în altă țară la studii, pentru a căuta de muncă sau pentru a participa la acțiuni de cooperare internațională. Și în acest caz există anumite demersuri ce trebuie făcute pentru a nu pierde ajutorul de șomaj, acesta putând fi întrerupt pe o perioadă de maximum un an. În tot acest timp în care veți locui în altă țară, nu veți putea beneficia de ajutorul de șomaj spaniol deoarece nu puteți să vă respectați angajamentul semnat, acela de a fi la dispoziția serviciilor publice de muncă din Spania. De aceea trebuie să comunicați la oficiul forțelor de muncă de care aparțineți, data la care urmează să plecați, pentru ca Serviciul Public Statal de Muncă să vă suspende plata ajutorului. La întoarcerea în Spania, puteți să primiți în continuare ajutorul de șomaj care v-a mai rămas, cu următoarele condiții:
– șederea în afara Spaniei să nu fi depășit 12 luni;
– să vă înregistrați din nou ca șomer (demandante de empleo) și să solicitați din nou șomajul la care mai aveți dreptul, în termen de 15 zile lucrătoare de la data întoarcerii;
– să puteți demonstra că ați căutat de muncă în țara în care ați fost plecat, de exemplu cu o adeverință de la oficiul forțelor de muncă din statul respectiv, care să ateste înscrierea dumneavoastră pe lista celor care caută de muncă.
Informații oferite în exclusivitate pentru „Occidentul românesc” de Mercedes Peña Carrero, avocat la Centrul Hispano-Român din Coslada, traduse și editate de Ana-Maria Marinescu.