Israel a declarat război Fâșiei Gaza după un atac surpriză și fără precedent al milițiilor din Gaza

Israel a declarat război Fâșiei Gaza după un atac surpriză și fără precedent al milițiilor din Gaza, care a lăsat cel puțin 300 de morți și 1.800 de răniți. Milițiile din Fâșia Gaza au lansat peste 5.000 de rachete asupra Israelului și au infiltrat grupuri armate în țară în timpul sabatului evreiesc. Potrivit armatei israeliene, militanții Hamas au răpit civili și soldați considerați „prizonieri de război”.

În replică, Israelul a bombardat prin aer mai multe instalații ale Hamas din Fâșia Gaza, marcând începutul operațiunii „Săbii de fier”, ceea ce a dus la moartea a cel puțin 313 palestinieni și 1.700 de răniți.

Ministrul Energiei israelian, Ysrael Katz, a semnat o ordine de deconectare a Fâșiei Gaza de la rețeaua electrică israeliană, ca represalii pentru atac. Prin această măsură, Fâșia Gaza trece de la 12 ore zilnice de alimentare cu energie electrică la doar patru, care reprezintă întreaga energie pe care o poate furniza centrala lor, atât timp cât au combustibil. Consulatul General al Spaniei din Ierusalim a recomandat rezidenților și turiștilor spanioli din Israel să rămână în locuințele lor.

Sursă informații și foto: RTVE