Guvernul Spaniei încearcă o relaxare fiscală
Guvernul spaniol face paşi timizi spre reducerea măsurilor de austeritate adoptate cu 6 ani în urmă
Într-un discurs în plenul Parlamentului, premierul Mariano Rajoy a anunţat că va reduce impozitele plătite de angajatorii care creează locuri de muncă şi pentru familiile monoparentale cu cel puţin doi copii
Şeful guvernului de la Madrid a anunţat în discursul adresat naţiunii că Spania mizează pe o creştere economică de 2,5% în acest an şi pe crearea a 500.000 de locuri noi de muncă, dar i-a avertizat pe alegători că aceste rezultate pot fi uşor spulberate de o victorie în alegeri a extremei stângi reprezentată de gruparea Podemos.
Spaniolii se pregătesc de campanie
„Statul bunăstării nu este menţinut prin demogogie, aceasta doar îl poate distruge„, a punctat premierul spaniol, făcând o referire voalată la promisiunile Podemos de restructurare a datoriei externe a Spaniei, de 1.100 de miliarde de euro.
Mişcarea sa vine într-un moment când reprezentanţii partidului de extremă stânga sunt în plină precampanie electorală şi promit deja creşterea pensiilor şi a salariului minim.
Printre primele măsuri pe care guvernul spaniol le va lua pentru a atenua ascensiunea Podemos se numără reducerea impozitelor pentru familii monoparentale cu minim doi copii minori.
Calculele făcute de experţii spanioli arată că economiile făcute în acest caz sunt de minim 1.200 de euro anual, sensibil peste valoarea unui salariu minim lunar din Spania.
Scutiri de impozite pentru angajatorii serioşi
Chiar şi după reintrarea economiei spaniole pe un teren ascendent, la mijlocul anului 2013, firmele iberice nu au revenit la modelul contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată, reînoind contractele de muncă ale angajaţilor odată la şase luni.
Acum, Rajoy crede că această practică a devenit păguboasă şi a anunţat o reducere a taxelor şi impozitelor sociale plătite de firmele spaniole care revin la măsura angajării pe perioade lungi.
Reducerea aplicată cotizaţiilor sociale plătite de către angajator va fi cuprinsă în intervalul de 14 şi 70 de procente, a mai spus premierul Spaniei.
Măsuri suplimentare de protecţie socială urmează să fie puse în practică şi pentru spaniolii care deţin credite imobiliare, datoria acestora către bănci urmând să fie restructurată în cazul în care se dovedeşte că nu sunt în stare să acopere valoarea creditului nici după vânzarea la licitaţie a imobilului pe care l-au achiziţionat.
Podemos merge pe discursul anticorupţie
Discursul premierului Rajoy a spulberat conflictele parlamentare înregistrate în ultimele două zile pe tema rezultatelor obţinute de guvern, dar nu a reuşit să elimine pericolul Podemos.
Partidul creat cu doar un an în urmă nu este reprezentat în Parlamentul Spaniei, dar are o evoluţie asemănătoare grupării Syriza din Grecia.
Liderii Podemos susţin că mai au aşi în mânecă, pentru a contracara măsurile populiste anunţate de prim-ministru.
Una dintre mizele politice vizează corupţia, o temă pe care o abordează şi alţi reprezentanţi ai stângii de pe eşichierul politic spaniol.
Liderul socialiştilor din Spania, Pedro Sanchez, a lansat şi el o serie de acuze grave la adresa premierului Rajoy, pe care l-a numit complicele corupţilor din propriul sau partid.
Sanchez este şi unul dintre cei care consideră că economia spaniolă a stagnat sub guvernarea Partidului Popular şi a aliaţilor săi.
„Reducerile bugetare au fost prea drastice, în timp ce ţara s-a scufundat şi mai mult în datorii, şomaj şi inegalitate socială”, consideră Sanchez.
Spania, model pentru alte ţări din UE
Rata şomajului din Spania este de 24%, un nivel pe care şi premierul îl consideră inacceptabil.
Mariano Rajoy spune însă că acesta a fost un preţ pe care Spania a trebuit să-l plătească pentru a trece cu bine peste cei şase ani de recesiune. „Spania a ajuns de la a fi ameninţată cu falimentul până la a reprezenta un model pentru alte state din Uniunea Europeană”, a mai spus şeful guvernului Spaniei.