Greenpeace România: Pădurile virgine de fag sunt cu un pas mai aproape de includerea în UNESCO

Comisia Unesco_resized [640x480]

Inițiativa Greenpeace România de includere a celor mai valoroase păduri virgine de fag în patrimoniul mondial UNESCO este susținută de comisiile parlamentare și de Guvern

București 25 iunie 2014 – Reprezentanți ai Greenpeace România s-au întâlnit în cursul zilei de marți, 24 iunie 2014, cu membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO în vederea susținerii proiectului „Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”.
Întâlnirea s-a înscris în cadrul activității de informare în rândul senatorilor și deputaților din cadrul comisiilor parlamentare referitor la campania Greenpeace România de includere a pădurilor valoroase de fag în UNESCO. În cadrul acestor ședințe de comisie au fost inițiate și dezbateri pe tema pădurilor din România. În total, au fost informate despre această inițiativă și s-au inițiat dezbateri în cadrul a opt comisii parlamentare, însumând peste 150 de membri. Acest demers face parte din campania de protejare a pădurilor desfășurată de către Greenpeace România încă din anul 2011.

„Cu toate că pădurile se taie într-un ritm de 3 ha/ora, România încă deţine suprafeţe importante de făgete virgine, ameninţate de mangementul defectuos și exploatarea industrială a lemnului. Din punct de vedere al valorii genetice și al biodiversității susținute de către acestea, pădurile virgine de fag sunt cele mai importante și putem aminti aici pădurile de la Izvoarele Nerei – Coşava Mică,  Cheile Nerei, Valea Cernei, Valea Higeg, Strâmbu Băiuț-Groșii Țibleșului etc. Protejarea lor, prin includerea în patrimoniul UNESCO, este în interesul comun și reprezintă o contribuție semnificativă la conservarea patrimoniului mondial din partea României,” a declarat Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

România poate propune includerea unor păduri virgine de fag în patrimoniul UNESCO până la finalul anului 2014. De trei ani, Greenpeace derulează o campanie în România pentru a include cele mai valoroase păduri seculare de fag în patrimoniul mondial UNESCO. Finalizarea procedurii presupune realizarea unei documentații specifice, investigații de teren, măsurători, inventarieri și alte activități specifice.

comisia de administratie publica_resize [640x480]

Până acum, țări precum Slovacia, Ucraina și Germania, au făcut deja acest pas și au reușit să includă păduri în UNESCO. Astfel de păduri seculare de fag și amestec de fag, mai există și în România, Bulgaria, Austria, Slovenia, Croația, Polonia, Albania, Macedonia, Bulgaria, Italia, Grecia, Franța și nordul Spaniei. În România, aceasta este prima inițiativă de acest fel.
Greenpeace România mulțumește celor care au susținut până acum campania prin donații. Cei care doresc să susțină includerea pădurilor valoroase de fag în patrimoniul UNESCO pot face o donație on-line pe http://www.greenpeace.org/romania/ro/doneaza.

Mai multe informații despre importanța pădurilor virgine de fag din România: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/paduri-in-unesco/