Fructele verii, te vindecă și te mențin frumoasă!
Profită de vară, pentru a fi frumoasă, plină de energie şi sănătoasă! Bucură-te de natură şi adoptă o alimentaţie sănătoasă, consumând fructe de sezon.
Dacă vrei să îţi detoxifici organismul, îţi poţi dedica o zi întreagă unui singur fruct, iar o cură de mere, vişine, pepene galben sau fructe de pădure nu poate fi decât benefică. În acest mod se curăță intestinul subţire şi colonul de reziduri care pot rămâne uneori şi luni de zile pe traseul intestinal. De asemenea, fructele verii au o acţiune foarte bună asupra rinichiului, având un rol diuretic.
Zmeura, afinele, fragii şi murele sunt energizante
Fiind bogate în antioxidanţi, este de preferat să le savurezi în prima parte a zilei pentru că sunt energizante. Înrudite cu zmeura, având aceleaşi proprietăţi terapeutice, murele au calităţi depurative, răcoritoare, laxative în stare proaspătă şi antidiareice în stare uscată. Zmeura este bogată în minerale, reprezentând un remediu excepţional pentru tubul digestiv, pancreas şi sistemul respirator.
Pepenele şi caisele te scăpă de migrene
Consumă-le pentru că te feresc de dezhidratarea care este asociată cu durerile. Potrivit unul studiu GFk România, aproape jumătate dintre români se confruntă cu dureri de cap, cel puţin o dată pe lună. Datorită conţinutului de caroten, pepenele galben îţi hidratează pielea uscată. Pepenele verde înlătură oboseala de peste zi, având un conţinut ridicat de glucoză şi fructoză. Pepenele verde conţine şi licopen, un antioxidant foarte puternic care se găseşte în legumele/fructele de culoare roşie, care previne formarea ridurilor şi îţi face pielea foarte fină. Din sucul acestui fruct îţi poţi face o mască ce are efect de curăţare şi catifelare a pielii. Aplică comprese îmbibate bine în suc şi ţine-le pe faţă timp de 15 minute. Clătește apoi cu apă. Această mască îţi va da luminozitate şi îţi va uniformiza tenul. Eşti deprimată? Consumă caise. Sunt bogate în vitamina A, grupul de vitamine B, zaharuri naturale, săruri minerale, sunt nutritive, răcoritoare şi au efect laxativ. Caisele sunt simbolul verii calde şi înmiresmate. Aceste fructe pot fi consumate prospete, uscate, sub formă de suc, gem sau dulceaţă. Conţinutul bogat în fibre, antioxidanţi şi alţi nutrienţi face ca acest fuct să aibă proprietăţi terapeutice deosebite.
Tratează:
- astenia fizică şi psihică
- convalescenţa
- anemia
- litiaza renală
- insomnia
- oboseala
- nevrozele
Efectele benefice ale caiselor asupra sănătăţii se datorează aportului ridicat de vitamine (A, B1, B2 şi C), de săruri minerale (potasiu – 250 mg la 100 g fruct, calciu, fier, fosfor) şi microelemente (brom, cobalt, magneziu). Caisele, în stare proaspătă, au o valoare energetică de 50 kcal la 100 de grame de fruct, în timp ce la cele uscate aportul este de 306 kcal. Specialiştii au constatat că anemiile apărute în urma unei hemoragii pot fi combătute eficient cu ajutorul unei cure de caise. Totodată, uleiul de sâmburi de caise este recomandat celor care suferă de acufene (zgomot în urechi). În ceea ce priveşte necesarul zilnic de vitamine al unui adult tânăr, 100 de grame de caise asigură 45% din necesarul de vitamină A şi 8% din cel de vitamină C.
Antioxidanţi
Antioxidanţii sunt compuşi care protejează celulele de acţiunea radicalilor. Caisele conţin antioxidanţi, în special flavonide. Pentru a beneficia din plin de această protecţie, este de preferat ca fructele să fie consumate uscate. În plus, există marele avantaj că se găsesc tot timpul anului.
Carotenoidele
Sunt pigmenţi vegetali care au proprietăţi antioxidante. Caisele conţin betacaroten şi licopen, care se transformă în organism în vitamina A: – două caise conţin cam 2.000 de unităţi de betacaroten, adică jumătate din necesarul zilnic.
Fibre
Caisele sunt o bună sursă de fibre, atât în stare prospătă, cât şi uscată – două caise prospete acoperă 8-10% din aportul cotidian de fibre recomandat de medici, iar în cazul celor uscate, doar una acoperă 12% din necesar. În plus, pentru a preveni constipaţia şi a diminua riscul de cancer la colon, o alimentaţie bogată în fibre poate contrbui şi la prevenţia maladiilor cardiovasculare, la controlul nivelului glicemiei şi a apetitului.
Indicaţii
- sucurile proaspete de caise constituie un adevărat medicament natural indicat bolnavilor cu febră ridicată sau cu boli de piele. Amestecat cu miere, acest suc este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, contribuind la eliminarea toxinelor din organism.
- sucul aplicat pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau la frig acţionează eficient, ameliorează şi vindecă epiderma.
- sâmburele de caisă este bogat în proteine şi acizi graşi principali – acid oleic şi linoleic – şi conţine în proporţie de 45% ulei, considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale. Poate fi folosit cu succes în industria cosmetică, împreună cu florile de cais, ca remediu pentru tenul uscat sau îmbătrânit, ridat. Acesta pătrunde în epidermă hrănind-o şi revitalizand-o.
- uleiul de caise este folosit în mod tradiţional ca ulei de masaj şi pentru aromaterapie, deoarece calmează pielea şi induce o stare de linişte.
- cunoscuţi şi sub numele de alune amare, sâmburii de caisă sunt folosiţi din timpuri străvechi pentru tratarea problemelor respiratorii precum astm, bronşită, respiraţie grea sau tusă, dar şi pentru tratarea hipertensiunii şi a bolilor de inimă: 5-7 sâmburi de caisă se mănâncă pe stomacul gol.
Perele te vindecă de constipaţie
Fructele bogate în fibre, cum ar fi gutuile şi perele, stimulează tranzitul intestinal. Gutuile îţi dau poftă de mâncare şi sunt benefice dacă suferi de anemie. Ceaiul făcut din frunzele şi fructele de păr conţine glucoză, care ajută la scăderea durerilor vezicii biliare.
Cireşele şi vișinile te binedispun
Bogate în vitaminele A, C, magneziu, cupru, fosfor, fier şi potasiu, cireşele au proprietăţi diuretice şi îţi ajută inima şi muşchii, iar fibrele pe care le conţin stimulează funcţia intestinală. Este cunoscut faptul că în trecut, extrasul din sâmburele de cireşe era folosit pentru a elimina calculii renali şi pentru vindecarea de reumatism. Ceaiul de cozi de cireşe te fereşte de infecţii urinare şi ajută la o mai bună funcţionare a rinichilor. Alte beneficii? Nenumărate. Te binedispun, elimină durerile de cap, te scăpa de placa bacteriană, te hidratează intens, iar sucul din cireşe are efect antibacterian. Cireşele sunt cele care îţi menţin tenul frumos mult timp, pentru că au melatonină, acea substanţă care te îndeamnă la somn şi astfel, urmele de stres îţi sunt şterse de pe faţă. Pentru că au în conţinut complexul de vitamine B, cireşele îţi pot calma iritaţiile pielii şi te pot scăpa de acnee. Vişinele conţin substanţe anticoagulante, fiind recomandate celor care au probleme cu sistemul venos.
Piersicile şi nectarinele te protejează de radiaţiile solare
Pe lângă acest beneficiu, piersicile şi nectarinele nu sunt bogate în zahăr şi de aceea le poţi consuma fără probleme, pentru că îţi vor da vitalitatea de care ai nevoie în fiecare zi. Piersica are proprietăţi de antiîmbătrânire, asigură o bună calitate a spermei şi ameliorează problmele gingivale. Vrei o piele catifelată? Aplică o mască de piersici, realizată dintr-o piersică medie, coaptă şi un gălbenuş de ou. Laşi acest amestec să acţioneze pe tenul tău 30 de minute, după care îndepărtezi cu apă călduţă. Dacă îţi doreşti un ten luminos, bea mult suc de piersici!
Căpşunele previn pierderea memoriei
Te ajută să îţi refaci rezervele de vitamină C, fiind sărace în calorii. Conţin fier, magneziu şi calciu. Căpşunele influenţează funcţionarea normală a sistemului nervos şi sunt perfecte în combaterea insomniilor. O serie de studii arată că aceste fructe pot ajuta la prevenirea pierderii memoriei. Măceșele combat şi previn răcelile şi reprezintă un tonic excelent dacă ai imunitatea scăzută, dacă oboseşti uşor sau ai o circulaţie sangvină periferică nu tocmai perfectă. Prunele au efect energizant şi le poţi consuma mai ales atunci când suferi de anemie, astenie şi te simţi surmenată. Fructele verii, te vindecă și te mențin frumoasă!
Corina Simionescu Hudgens – Medic terapeut – Norwich/Anglia