Frankfurt: Proteste violente la inaugurarea noului sediu al Băncii Centrale Europene

28

frankfurt

Mii de persoane au participat la o demonstraţie în faţa sediului BCE din Frankfurt împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernele europene în colaborare cu Comisia Europeană, BCE şi Fondului Monetar Internaţional.

Grupul de activişti Blockupy, numit astfel după mişcarea populară de stradă Occupy Wall Street din 2011, care a organizat protestul, estimează că aproximativ 10.000 de persoane au fost prezente la manifestaţie.

Activiştii, cărora li s-au alăturat şi membrii mai multor partide politice de stânga din Europa, inclusiv Syriza (Grecia), Podemos (Spania) şi Die Linke (Germania), afirmă că BCE este parţial responsabilă pentru implementarea politicilor de austeritate care, susţin ei, sărăcesc naţiunile europene.

Zeci de persoane au fost rănite şi aproximativ 350 au fost reţinute în timpul protestelor violente izbucnite miercuri la inaugurarea noului sediu al Băncii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt.

Poliţia a instalat un cordon de sârmă ghimpată în jurul sediului BCE, însă violenţele au început încă de la primele ore ale dimineţii, înainte de inaugurarea oficială, relatează  BBC News Online. Mai mulţi participanţi la protest au incendiat câteva maşini de poliţie şi au aruncat cu pietre.

Cauciucuri şi tomberoane au fost incendiate, iar poliţia a răspuns cu tunuri de apă, după ce pompierii s-au plâns că nu pot ajunge să stingă incendiile. Activiştii susţin că numeroşi protestatari au fost răniţi de poliţişti cu bastoanele, dar şi de tunurile de apă şi de gazele lacrimogene.

La rândul său, poliţia germană afirmă că aproximativ 80 de poliţişti au fost afectaţi de gazele lacrimogene sau de un lichid acid. Opt poliţişti au fost răniţi de pietre aruncate de protestatari.

18_germany1_g_w--(None)_LRG [640x480]