Financial Times: Președintele Comunității Valencia, Carlos Mazón, „responsabil” pentru „eșecul” gestionării inundațiilor din Spania

173

Ziarul economic britanic Financial Times l-a desemnat pe Carlos Mazón, președintele Guvernului din Comunitatea Valencia, drept „responsabil pentru eșecul” gestionării sistemului de alertă împotriva inundațiilor în Spania. Publicația face referire la „prânzul prelungit” al liderului regional, sugerând că acesta a afectat coordonarea intervențiilor în situația de urgență, precizează ondacero.es.

Raportul arată că „inundațiile devastatoare care au ucis peste 220 de persoane în Spania au fost un avertisment dur despre cum erorile oficialilor pot duce la eșecul sistemelor de alertă în fața dezastrelor greu de anticipat într-o eră a fenomenelor extreme”. În articol, se subliniază că guvernul regional din Valencia nu a trimis o alertă de urgență pe telefoanele mobile decât după ora 20:00, cu aproape 13 ore după ce agenția meteorologică de stat avertizase despre „ploi foarte intense”.

O mare parte din furia supraviețuitorilor este îndreptată împotriva lui Carlos Mazón, șeful guvernului regional, menționează Financial Times. În ziua inundațiilor, Mazón a avut un prânz de trei ore cu o jurnalistă, care, potrivit presei locale, s-a încheiat abia la ora 18:00, când deja unele localități erau inundate, iar primele rapoarte despre persoane dispărute apăruseră.

Publicația britanică avertizează că „experții în gestionarea dezastrelor susțin că trauma din Spania conține lecții importante și pentru alte țări, inclusiv cele din zona Mediteranei, unde schimbările climatice creează noi amenințări, tot mai greu de prezis și la fel de periculoase”.

În contextul acestor critici, Financial Times subliniază că „în Spania, unde instituțiile sunt influențate de partidele politice care se află într-o dispută permanentă, a început un joc al acuzațiilor reciproce”. Reprezentanții Partidului Popular (PP) o critică pe Teresa Ribera, care ar putea deveni un lider important al socialiștilor în noua Comisie Europeană.

„Întârzierea reacției a arătat că unii dintre cei responsabili nu au înțeles pe deplin fenomenul meteorologic extrem și au avut dificultăți în a evalua gravitatea amenințării și în a lua decizii adecvate”, avertizează experții citați de Financial Times.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Informații și foto: Financial Times și Onda Cero