Felipe al VI-lea a devenit regele Spaniei

felipe vi

Miercuri seara, regele Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, foarte emoţionat, a semnat decretul de cedare a tronului în faţa prinţului Felipeşi a întregii familii regale, în cursul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Regal din Madrid.

După semnarea decretului de abdicare, regele Juan Carlos a făcut apoi schimb de locuri cu Felipe, într-un gest simbolic inedit de la instaurarea democraţiei în Spania, în 1978.

Juan Carlos a devenit rege pe 22 noiembrie 1975, la două zile după moartea dictatorului Francisco Franco. Decretul de abdicare a fost ratificat de premierul conservator al Spaniei, Mariano Rajoy.

Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul nopţii regele Spaniei şi va depune jurământul joi, 19 iunie în cursul unei ceremonii sobre, după care va începe o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate şi păstrarea unităţii naţionale afectate de separatismul catalan.

El moşteneşte o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj. Rămas popular în pofida discreditării tatălui său, Felipe va trebui să răspundă multor speranţe.

După ce va depune jurământul în hemiciclul Congresului Deputaţilor şi va susţine primul discurs în calitate de rege, Felipe va prezida o paradă militară.

Madridul îl va întâmpina pe noul rege cu mii de flori şi steaguri spaniole, un decor care eclipsează manifestaţiile republicane ce au urmat anunţului, la 2 iunie, privind abdicarea lui Juan Carlos şi vocile, minoritare, care cer Parlamentului un referendum pe tema viitorului monarhiei.

Felipe şi nou regină Letizia, fostă jurnalistă de 41 de ani, prima suverană spaniolă care nu are sânge regal, vor traversa Madridul în maşină, începând de la Congres până la Palatul Regal.

Cuplul, însoţit de Juan Carlos şi regina Sofia, va ieşi la balcon pentru a saluta mulţimea din Plaza de Oriente.

Pe parcursul întregii zile, Felipe, ieşit după mulţi ani de sub umbra tatălui său, îl va eclipsa pe Juan Carlos, care va fi marele absent al ceremoniei şi recepţiei de la Palatul Regal, organizate în prezenţa a 2.000 de invitaţi şi ambasadori străini. O decizie luată de însuşi regele, dă asigurări Casa Regală, în scopul „de a da un rol mai mare” lui Felipe.