Expoziție la Atena, Grecia: “Costumul popular românesc, componentă a patrimoniului cultural universal”

237

Asociația Femeilor Românce din Grecia, Uniunea Elenă Română, Asociația Eleno-Română de Prietenie Sfinții Constantin și Elena din Aspropyrgos, cu suportul Organismului Pentru Cultură, Sport și Tineret al municipiului Atena și al Ambasadei României la Atena, organizează în perioada 24 – 26 iunie 2022, evenimente culturale cu tema: „Costumul popular românesc, componentă a patrimoniului cultural universal”.

Evenimentele vor avea loc în spațiul expozițional al Centrului Cultural „Melina” al Primăriei Atenei (strada Thessalonikis 19 & Irakleidon 66A, Thisseio, stația de metrou Kerameikos) și includ o expoziție dedicată Zilei Mondiale a IEI și (a treia zi) dansuri tradiționale grecești cu renumitul grup de dansuri Kymata, cu sediul în Ploiești / Prahova și reprezentând Uniunea Elenă din România.

A doua zi, în spațiul expozițional se va organiza o Masă Rotundă în limba română cu tema „Costumul popular românesc, componentă a patrimoniului cultural universal”.

Expoziția este structurată în patru secțiuni:

  • Portul popular românesc, pagină a Istoriei Europene – Etnograf, Darie Silviu Flocea;
  • Îngeri cu altițe –  La blouse roumaine IA & Mihaela Laslo’s Art;
  • Icoane pe sticlă – Iconar, Georgeta Mariana Ilinoiu;
  • Icoane bizantine – Iconar, Michalis Arestis. 

Marea secțiune a expoziției intitulată „Portul popular românesc, pagină a Istoriei Europene” cuprinde 24 de costume românești complete, aparținând valoroasei colecții a etnografului Darie Silviu Flocea, precum și a unor colecționari particulari.

Costumele tradiționale românești, element cheie în salvarea și reconstituirea vieții fiecărui popor, sunt prezentate alături de alte lucrări autentice ale artei populare românești: lucrări textile și de broderie, ceramică și obiecte de zi cu zi. Costumele populare românești au fost păstrate cu grijă și respect, astfel încât astăzi pot fi oferite spre a fi admirate de publicul unei importante expoziții.

Secțiunea „Îngeri cu altițe” – La bluse roumaine IA cuprinde șase îngeri cu altițe pe aripi, inspirați din motivele tradiționalei II românești, printre care Îngerul Renașterii, Îngerul Sufletelor Pereche, Îngerul Pomului Vieții, Îngerul bluzei tradiționale IA, Îngerul Dorului. Vom prezenta pentru prima dată o lucrare care a fost creată special pentru Evenimentul de la Atena, care este „Îngerul prieteniei și al mării”!

Îngerii cu altițe sunt o colaborare creativă între Andreea Tănăsescu și Mihaela Laslo’s Art pentru susținerea misiunii și activității mișcării culturale La blouse roumaine IA.

„Întotdeauna am simțit că IA este o haină a zborului, iar altițele de pe umeri dau impresia că mânecile cămășilor noastre tradiționale sunt aidoma aripilor păsărilor sau…ale îngerilor.

Pe altițe s-au cusut și s-au țesut atât de multe semnificații, încât nu este de mirare că modele lor au devenit în timp opere de artă. Probabil că o astfel de altiță l-a inspirat și pe Henri Matisse când a pictat La blouse roumaine. Altițele transmit permanent emoțiile și sentimentele care s-au investit în ele, aducând până la noi urme ale unor forme de comunicare simbolică, pe care, de multe ori, doar inima e capabilă să le descifreze.

Așa am ajuns la povestea “Îngerilor cu altițe”, pe care îi trimitem către voi cu iubire și recunoștință. Ne dorim ca ei să zboare către toate casele și către toare colțurile lumii, ca mesageri ai conștiințelor înalte venite din cultura ancestrală.”

Comunitatea Culturală La blouse roumaine IA

„Suntem comunitatea care a readus IA în actualitate, generând o amplă mișcare de repoziționare a expresiilor culturale tradiționale românești la nivel național și internațional. Am plecat la drum în 2012 cu dorința sinceră de a construi împreună un brand cultural național, menit să promoveze povestea României și a noastră în lume. Să ne deschidă noi orizonturi de gândire, oferindu-ne șansa de a ne manifesta creativ, conectați la rădăcinile noastre.”

Ziua Universală a Iei (prescurtat Ziua Iei) este o inițiativă a comunității La blouse roumaine IA și a fost marcată pentru prima oară pe 24 Iunie 2013, data fiind aleasă special

pentru a coincide cu sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de vară și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei. Noi, cele două asociații românești organizatoare din Grecia, ne-am alăturat acestei sărbători în anul 2014.

Tema ediției aniversare cu numărul 10 din acest an este „Apreciere și recunoaștere”, fiind dedicată unui amplu proiect educațional, cât și tuturor celor care au contribuit de la început și până azi la succesul acestei mișcări culturale unice, născută sub semnul frumosului, al creativității și iubirii de locurile în care ne-am născut sau de care suntem legați sufletește. Tradiția e vie, povestea merge mai departe.

Costumul tradițional este un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conține o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în același timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă”.

INFO
Costumul popular românesc, parte integrantă a patrimoniului cultural universal
@ Centrul Cultural „Melina” al Primăriei Atenei
Inaugurarea Expoziției – 24 Iunie 2022, ora 18:00
Program: Vineri, Sâmbătă 10:00 – 20:00
Duminică 10:00 –14:00
Intrarea liberă!
Adresa: strada Thessalonikis 19 & Irakleidon 66A, Thisseio,
Stația de metrou Kerameikos
Telefon: 210 3452150
Centrul Cultural «MELINA»