EPPO efectuează percheziții în ancheta privind frauda IT de 2 milioane de euro
La solicitarea Procuraturii Europene (EPPO) din Iași (România), au avut loc șapte percheziții domiciliare în cadrul unei anchete referitoare la o fraudă de 2 milioane de euro legată de proiecte IT. Două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, și alte patru au fost plasate sub control judiciar, precizează EPPO.
Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în orașul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov. Măsuri de investigație au fost luate și în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova.
Este vorba despre o companie care a solicitat fonduri nerambursabile de la UE în valoare de până la 2 milioane de euro (RON 10.953.924), pentru un proiect IT privind dezvoltarea unor soluții software inovatoare („PIST — Platformă Inovatoare pentru Tranzacții Financiare Rapide și Sigure”). Conform anchetei, între 2020 și 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate – obținând astfel ilegitim fonduri din bugetul UE în valoare de 1 milion de euro.
Se înțelege că aceste fonduri plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării de bani prin circuite financiare interne și internaționale utilizând firme fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria, și conturi bancare în Belgia și Lituania. Conform probelor, acțiunile companiilor înregistrate în România, suspectate de activități criminale, au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, în scopul de a preveni investigațiile potențiale.
Unii dintre cei vizați în anchetă au fost aduși la biroul EPPO din Iași pentru a fi informați cu privire la statutul lor de suspecți, iar alții vor fi aduși în zilele următoare. Faptele investigate ar putea constitui infracțiuni de fraudă înrăutățită privind subvențiile și spălare de bani. Pentru a recupera pagubele aduse bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat două apartamente, în valoare totală de aproximativ 250.000 de euro, terenuri și a blocat conturile bancare ale suspecților și ale companiilor lor.
EPPO a beneficiat de sprijinul: Structura de Suport EPPO din România; Direcția Generală Anticorupție din România și structurile teritoriale subordonate din București, Ilfov și Vaslui; Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.
EPPO este biroul independent de procuratură publică al Uniunii Europene. Este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Informații: Procuratura Europeană (EPPO)
Foto: alturnative.com
Comunicat publicat în Occidentul Românesc, ediția lunii februarie 2024.