DRP condamnă ferm orice incitare la ură și atac la adresa cetățenilor români din străinătate

76

Reacția secretarului de stat Oana Ursache la atacul lansat de către Macarena Olona, deputat de Granada, secretar general al Grupului parlamentar Vox din Congresul Deputaților VOX, cu privire la românii care trăiesc în Granada.

„Mă surprinde într-un mod extrem de neplăcut relatarea din presa spaniolă, referitoare la o deputată VOX care incită la violență și la ură contra românilor care ar fi ocupat case în Granada. Granada este un oraș cosmopolit, în care nu există intoleranță, a cărei istorie este o sumă de suprapuneri culturale dintre cele mai diverse. Este spațiu de intersecție al culturilor, în care de atâtea ori am recitat poeme în limba română, care este oraș UNESCO al literaturii, nu are cum să se transforme peste noapte în discurs reacționar de tristă amintire.

Timp de 12 ani, Granada mi-a fost casă, universitate, poezie. În tot acest timp m-am apropiat de comunitatea românească, pe care îndrăznesc să spun că o cunosc îndeaproape. Declarația deputatei Vox este de la un cap la altul o scoatere din context. Este incitare la ură etnică și rasială. Așa cum nimănui nu i-ar trece prin cap să denigreze pe cetățenii spanioli, arabi, francezi, britanici, germani, olandezi, tot așa nici față de români nu ar trebui să îndrăznească niciun politician european să vină cu astfel de declarații.

Așa numiții „okupas” sunt acei oameni care intră în casele nelocuite și le ocupă, folosindu-le pentru a supraviețui, aceștia fiind de fapt cazuri sociale. E adevărat că la nivelul societății spaniole este un adevărat fenomen, explicabil prin legile permisive ale societății. E tot o formă de toleranță, care încearcă să nu excludă brutal tocmai pe membrii săi cei mai vulnerabili.

Dragi români din Granada, să fiți așa cum ați fost întotdeauna, mândri că sunteți români și că locuiți într-un oraș cald și primitor, așa cum l-ați cunoscut de la început.”

Oana Ursache, Secretar de stat – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni