Desființarea unei rețele infracționale româno-bulgară din Spania, de manipulare a meciurilor și pariurilor online

123

Agenții Poliției Naționale, într-o operațiune comună cu Agenția Fiscală, Europol și Interpol, au dezmembrat o organizație infracțională stabilită în Spania care se ocupa cu aranjarea de evenimente sportive, corupând sportivi din România și Bulgaria, pentru a efectua ulterior pariuri masive, cunoscând rezultatul și folosind tehnologia prin satelit pentru a se anticipa semnalul în direct.

În urma investigației, au fost arestate 23 de persoane, 22 dintre ele în diferite provincii spaniole, dintre care trei au fost închise în închisoare, printre ele liderul și traderul unei importante case de pariuri, care se ocupa de validarea pariurilor online realizate de structura infracțională. Pariurile se făceau pentru evenimente sportive din afara Spaniei.

Suspecții dispuneau de un sistem tehnologic prin care aveau acces la semnalul în direct al competițiilor din întreaga lume și anticipau semnalul pe care casele de pariuri îl primeau ulterior, reușind astfel să le înșele, deoarece, odată stabilit rezultatul, infractorii efectuau pariurile cunoscând rezultatul în mod masiv online din Spania.

Sportivi corupți din România și Bulgaria
Agenții au început investigația în anul 2020 când au descoperit o serie de pariuri online suspecte. De aici au reușit să identifice o structură de origine română și bulgară stabilită în Spania care corupea sportivi, în principal din România și Bulgaria. Liderul organizației gestiona aranjamentele meciurilor cu mai mulți fotbaliști din diferite echipe românești și furniza informații altor organizații. Astfel, conducătorul organizației reușea să obțină informații despre aranjamentele realizate de alte organizații de aceeași natură.

Conform comunicatului Poliției Naționale, infractorii dispuneau de un sistem tehnologic inovator și foarte sofisticat bazat pe tehnologia prin satelit și care capta conținutul feed al acestora. Astfel, membrii organizației aveau acces la semnalul în direct și reușeau să se anticipeze semnalului, asigurându-și astfel că efectuau pariurile câștigătoare. În plus, utilizau identități false pentru a nu atrage suspiciuni la casele de pariuri în momentul când încasau premiile, deoarece acestea erau foarte mari. Acest mod de operare era folosit în principal în ligile de fotbal asiatice și sud-americane, Liga Națiunilor, Bundesliga, Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 și turneele de tenis ATP și ITF.

Au avut loc patru percheziții la domiciliu în care au fost confiscate numeroase materiale informatice, aproximativ 80 de telefoane mobile, două antene parabolice de dimensiuni mari împreună cu receptoarele de semnal, o mașină de înaltă gamă, 5.000 de euro în numerar, 13.000 de euro în bancnote falsificate, numeroase carduri de credit și debit, documente ale altor persoane și peste 200 de carduri SIM preplătite. În plus, au fost blocate 47 de conturi bancare și 28 de gateway-uri de plată.

Organizația menținea legături directe și permanente cu grupuri infracționale internaționale, motiv pentru care a beneficiat de sprijinul specialiștilor Europol și Interpol. Membrii ambelor organizații polițienești s-au deplasat în Spania pentru exploatarea operațiunii.

Au fost activate și alte măsuri de cooperare polițienească prin intermediul Biroului de Interne al Spaniei la București, unde s-a transmis o ordine europeană de investigație, care a devenit elementul cheie pentru descoperirea acestei structuri complexe.

În prezent, investigația rămâne deschisă pentru localizarea și aducerea în fața justiției a altor membri ai organizației, precum și pentru identificarea diferiților sportivi implicați în aranjamente.

Sursă și foto: elconfidencial