De Ziua Națională a României primarul din L´Alfás del Pí a petrecut alături de români

DSC_0233 [640x480]

Ziua Națională a fost sărbătorită și în L´Alfás del Pí de pe Costa Blanca din Spania. Acțiunea a fost organizată de către Club Român din L´Alfás del Pí (Președinte – Dora Adriana Balaș) și primăria municipală, în incinta restaurantului Dracula din Albir.

Români, gătiți de sărbătoare, împreună cu Vicente Arques Cortes – primarul municipiului L´Alfás del Pí, au intonat imnul celor două țări, România și Spania, au dansat împreună și s-au bucurat să savureze din produsele tradiționale pregătite de bucătarii restaurantului Dracula.

Cu această ocazie, Dorina Apostol – profesor al cursului de Limbă, cultură și civilizație românească a felicitat părinții români ai căror copii au frecventat cursul pe parcursul a patru ani de existență.

DSC_0032 [640x480]

De asemenea, elevii care au participat la organizarea expoziției „România în imagini” – deschisă publicului pe data 5 decembrie, au fost premiați cu diploma „Românaș de frunte”.

În continuarea programului, edilul municipiului Vicente Arques Cortes a felicitat toţi românii cu ocazia Zilei Naţionale și a menţionat faptul că se va afla alături de comunitatea românească din Alfaz del Pi şi Albir, ori e câte ori va fi nevoie şi posibil.

DSC_0020 [640x480]

La activitate a participat şi  consilierul pe probleme de emigrare din cadrul primăriei – Marisa Cortés, care, împreună cu primarul au învățat de la românii prezenți să danseze „Brașoveanca”.

DSC_0201 [640x480]

Am profitat de prezența primarului Vicente Arques Cortes la activitatea desfășurată la restaurantul Dracula și i-am adresat câteva întrebări.

Reporter: Domnule primar Vicente Arques Cortes, L´Alfás del Pí este un municipiu cu o populație de aproximativ 20 de mii de locuitori din care, peste 50% sunt imigranți. Ce loc ocupă românii în cadrul acestei comunități?

Vicente Arques Cortes: Da, în L´Alfás del Pí locuiesc 20.000 persoane, dintre care 50% sunt rezidenţi de alte naţionalităţi, însumând un total de 100 naţionalităţi diferite. Comunitatea românească se situează pe locul 4, ca număr de rezidenţi. Pe primul loc se află comunitatea britanică, a doua este cea norvegiană, apoi cea olandeză şi cea românească. A patra comunitatea care cuprinde o mie de persoane înregistrate în Alfàs del Pí.

Reporter: Există diferențe în modul de a fi tratați cetățenii spanioli și cei străini?

Vicente Arques Cortes: Obiectivul nostru este să nu existe diferenţieri. Unica diferenţă este limba. Dar odată depăşită bariera lingvistică modul de a fi trataţi cetăţenii este exact acelaşi.

Reporter: Se spune despre românii din Spania că se adaptează și învață cu ușurință limba spaniolă. Care este părerea dumneavoastră, în general, despre românii stabiliți în zonă?

Vicente Arques Cortes: Cetăţenii români stabiliţi în Marina Baixa sau în Alfàs del Pí, reprezintă o comunitate tânără, ai căror copii s-au născut în Spania, care cunosc foarte bine limba şi care s-au integrat perfect. Toate naţiile se integrează cu uşurinţă, cu excepţia poate a comunităţii britanice, care încă întâmpină greutăţi în momentul integrării. Pe de altă parte, norvegienii, olandezii şi în special românii sunt foarte bine integraţi.

Reporter: Credeți că românii stabiliți în L´Alfás del Pí vor rămâne în  viitor în aceste locuri, sau se vor întoarce în România?

Vicente Arques Cortes: (râzând) Nu… Cetăţenii români rezidenţi în Alfàs del Pí vor rămâne în Alfàs del Pí. În cele din urmă, România va fi ţara de baştină, dar copiii lor vor avea dublă cetăţenie, se vor căsători cu fete spaniole sau olandeze sau norvegience.

Această dezvoltare, care se petrece deja  în comunităţile britanice şi norvegiene – deoarece sunt la a treia generaţie -, va avea loc şi în rândurile comunităţii româneşti, începând cu generaţia următoare. Copiii cărora astăzi le-am înmânat diplomele se vor căsători în Spania, vor trăi în Spania şi îşi vor vizita bunicii din România.

Reporter: Există o relație oficială între instituția dumneavoastră și cele românești din Spania sau doar relații cu românii care locuiesc în L´Alfás del Pí?

Vicente Arques Cortes: Sigur că există o relaţie instituţională. Chiar ambasadorul României în Spania – Maria Ligor ne-a vizitat anii trecuți, iar reprezentanți de la consulatul român din Comunitatea Valenciană au participat la Ziua României organizată de noi în repetate rânduri. De asemenea, de fiecare dată când primăria organizează un eveniment sunt invitate să participe toate instituţiile pentru a cunoaşte faptul că în municipiul nostru este o comunitate importantă de cetăţeni români.

Reporter: Pentru că suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, ce mesaj doriți să transmiteți românilor din L´Alfás del Pí, cititorilor publicației în limba română Occidentul Românesc din Comunitatea Valenciană?

Vicente Arques Cortes: Mesajul pe care doresc să-l transmit este că, pentru cel care a ales să se mute în altă ţară, din motive economice, sociale, sau culturale, cele mai importante sunt criteriile de integrare, pentru a trăi mai bine, mai comod, pentru a nu avea probleme indiferent de locul în care se află, fie că este un oraş, un municipiu, în Europa sau oriunde în lume, trebuie să te intergrezi şi trebuie respectate originile celui care vine. În cazul nostru ne referim la cetăţenii români dar poate fi vorba de oricare altă naţionalitate. Este o problemă de respect. Dacă există respect, există armonie şi bune relaţii. Dacă nu există respect apar problemele de integrare şi acele stigmate care definesc că un popor este într-un fel şi altul, că  face nu ştiu ce, nu este adevărat.

Reporter: Şi un mesaj de Crăciun?

Vicente Arques Cortes: Cu ocazia Crăciunului mesajul este ca toată lumea să poată petrece sărbătorile împreună cu familia şi bineînţeles că le dorim tuturor ca în anul 2016 să se poată bucura de sănătate şi de un loc de muncă.

Munca este foarte importantă deoarece în acest mod o persoană se poate dezvolta. Dacă lucrezi îţi poţi plăti impozitele, îţi poţi ajuta familia, poţi investi în educaţie… Munca este fundamentală şi mai mult decât orice, le dorim tuturor sănătate.

Reporter – Occidentul Românesc în Comunitatea Valenciană