De ce purtăm „masca perfecţiunii” pe Facebook

Foto: Laura Maria Cojocaru (Psiholog)

Cât de mare este nevoia noastră de a fi apreciaţi de cei din jurul nostru? Până unde suntem dispuşi să mergem doar pentru ca apropiatul nostru să aibă şi să-şi menţină o părere bună despre noi? Ce mască şi câte suntem dispuşi să purtăm pentru a fi pe placul oamenilor?

Studiile arată că peste 75% dintre internauţi recunosc că îşi „confecționează” o viaţă în social media astfel încât să pară mai interesantă şi mai aventuroasă. Totodată, trei oameni din patru îşi judecă prietenii şi colegii pe baza profilelor lor de Facebook, Snapchat sau Instagram, iar jumătate dintre aceştia postează imagini frumoase cu ei, doar pentru a provoca gelozie între prieteni şi familie.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), de cele mai multe ori alegem să purtăm şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe Facebook, „masca perfecțiunii” şi punem o barieră emoţională între noi şi cei din jur, deoarece nu vrem să scoatem în evidenţă slăbiciunile noastre. Astfel, lumea va vedea doar aspectele pozitive din viaţa noastră, mereu zâmbind şi fericiţi şi ne va trata ca pe un supraom care are puterea de a rezolva problemele vieţii. Lumea nu ştie că şi noi plângem, că şi pe noi ne doare şi va caută la noi „secretul perfecţiunii” sau doar va deveni geloasă pe viaţa noastră „perfectă”. În realitate, întreg acest joc este o mare minciună, în urma căreia mulţi dintre noi vom ajunge să experimentăm depresia în cele mai diverse forme, fie că este vorba de viaţa reală sau de mediul virtual.

„Cumva, la un moment dat în evoluţia sa, omul a ajuns la concluzia că a fi uman, deci imperfect, este o dovadă de slăbiciune, un motiv pentru ceilalţi să-l arate cu degetul. Această idee a apărut din teamă, iar teama a venit din experienţă. Cineva, la un moment dat, a ales să fie el însuşi, fără mască, a ales să nu se mai urce cu picioarele pe umbra lui ca s-o ascundă, ci să o lase să se vadă. Şi experienţa i-a spus că acele persoane care-ţi văd umbra pleacă de lângă tine. Culmea ironiei este că şi cei care pleacă de lângă noi, la rândul lor, se tem: că nu vor fi acceptaţi, înţeleşi, apreciaţi, se tem că vor rămâne singuri. Atunci când oamenii ne văd fără mască, deci imperfecţi, îşi proiectează propriile defecte, le recunosc şi aleg să fugă de lângă noi deoarece nu le place situaţia. Dacă ar alege să rămână, ar însemna să recunoască faptul că nici ei nu sunt perfecţi”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, psihoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică.

Specialistă în psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare şi psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu şi familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, Laura Maria Cojocaru ghidează, de opt ani, oamenii înspre accesul şi utilizarea la potenţial maxim a resurselor lor interioare.

Autor: Dr. Tănase Tasenţe