Cristian David: Mesaj pentru românii de pretutindeni

Stimați români,

Odată cu formarea noului Guvern al României a fost constituit, pentru prima dată, un nou portofoliu ministerial, dedicat românilor de pretutindeni. Am făcut acest lucru pentru că avem ambiția de a realiza lucruri importante pentru toți românii, așa cum ne-am angajat în cursul campaniei electorale de anul trecut. De acum înainte, problemele românilor care trăiesc în afara ţării vor putea primi răspuns de la o structură guvernamentală reprezentată la nivelul Guvernului, adică la cel mai înalt nivel al Statului român.

Mesajul principal pe care îl trimitem astfel, este acela că apărărea drepturilor, libertăților şi demnităţii românilor reprezintă o prioritate. Tratamentul egal şi nediscriminatoriu sau garantarea exercitării complete a cetățeniei europene trebuie să aibă impact direct asupra vieții românilor. Relația cu românii de pretutindeni este acum o dimensiune importantă a politicii externe a României. Suntem cu toții cetățeni europeni, iar prezenţa noastră în structurile euro-atlantice trebuie să ajute la maximizarea oportunităților existente pentru români.

O altă parte importantă a activității noastre va fi reprezentată de sprijinul pe care îl vom da pentru prezervarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din afară granițelor.

Chestiunea apropierii românilor care trăiesc în străinătate de familiile rămase în ţară reprezintă un obiectiv important, iar în acest sens vom arăta sprijin pentru cei care doresc să se întoarcă în România şi să pornească mici afaceri. În privința serviciilor consulare, dorim să reducem birocrația şi vom analiza oportunitatea reducerii taxelor consulare şi a costurilor administrative.

Sunt convins că relația mea cu toate comunitățile de români din afara ţării va fi una privilegiată. Pentru mine, acest mandat de ministru delegat pentru românii de pretutindeni reprezintă o onoare deosebită pentru că îmi dă prilejul să lucrez în mod direct pentru români. Mesajul meu se îndreaptă către dumneavoastră împreună cu toate urările de bine.

Ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Cristian David