Un bărbat român în vârstă de 40 de ani a fost adus, vineri, 13 decembrie 2024, în fața unui judecător al Tribunalului pentru Violență în Familie din Palma de Mallorca, Spania, fiind acuzat că și-a înjunghiat mortal fosta parteneră, o femeie spaniolă de 32 de ani, în prezența fiicei lor de doi ani. Instanța urmează să decidă dacă acesta va fi arestat preventiv.
Contextul crimei
Tragedia s-a petrecut marți după-amiază, 10 decembrie 2024, pe o stradă intens circulată din cartierul Coll d’en Rabassa, Palma de Mallorca. Potrivit presei spaniole, bărbatul și-a convins fosta parteneră să se întâlnească sub pretextul că dorește să-și ia rămas bun, afirmând că plănuia să plece din oraș. Deși femeia obținuse anterior un ordin de protecție împotriva agresorului, iar acesta purta o brățară electronică de monitorizare, dispozitivul nu s-a activat, deoarece victima nu avea receptorul necesar.
Momentul atacului
În timpul întâlnirii, românul a atacat-o pe femeie cu un cuțit, aplicându-i multiple lovituri în față, gât și alte părți ale corpului, în timp ce aceasta se afla pe scaunul pasagerului dintr-un autoturism Peugeot 107. În timpul altercației, mașina a lovit un alt vehicul oprit la semafor. Fetița cuplului, aflată în vehicul, a fost rănită ușor și transportată la spital, fiind ulterior externată.
Intervenția autorităților
Vineri, 13 decembrie 2024, bărbatul a fost adus încătușat în fața judecătorului, însoțit de trei polițiști. Având capul plecat și fața acoperită, acesta a fost escortat sub măsuri stricte de securitate.
Reacții oficiale
Premierul spaniol Pedro Sánchez a condamnat ferm crima, exprimându-și solidaritatea cu familia și prietenii victimei: „Toată dragostea mea față de familia și prietenii femeii ucise în Mallorca, victimă a violenței sexiste”. Mesajul său a fost publicat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).
Ministrul Egalității, Ana Redondo, a reiterat angajamentul guvernului spaniol de a eradica violența de gen din societate: „Nu există cuvinte pentru asemenea orori”. Ea a subliniat necesitatea unor măsuri urgente pentru prevenirea unor astfel de tragedii.
Consecințe legale și sociale
Cazul a generat o undă de șoc în Spania, readucând în discuție eficiența măsurilor de protecție pentru victimele violenței domestice. Organizațiile pentru drepturile femeilor au organizat proteste și au cerut o mai bună implementare a sistemelor de monitorizare.
Ancheta continuă, iar judecătorul va decide în curând măsurile preventive care se impun împotriva agresorului.
A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Informații și foto: La Gaceta