Corul Madrigal distins cu premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”

corul-madrigal-la-geneva_1-696x464

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost distins pe 23 noiembrie a.c., cu premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”, distincție care-i conferă titlul de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii. Premiul a fost acordat la Palatul Organizației Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace și Securitate, care are loc între 23-25 noiembrie 2016.

Premiul este un simbol important pentru activitatea noastră și pentru tradiția Corului Național de Cameră «Madrigal – Marin Constantin», care a pus întotdeauna muzica în slujba valorilor multiculturale și a păcii, desființând granițele de orice fel. În realitatea prezentului, în care conflictele dezbină chiar și mari puteri ale lumii, un astfel de premiu este o dovadă că oamenii de pretutindeni își doresc să trăiască într-o lume în care muzica aduce pace„, a declarat cu această ocazie Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Sub bagheta Annei Ungureanu, membrii Corului Madrigal au susținut un recital coral în fața a peste 140 de miniștri și ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organization).

corul-madrigal-la-geneva_2

Concertul a fost organizat de Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, prin Ambasadorul României la ONU, Excelența Sa, domnul Adrian Vieriță și de Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (IRLA).

Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către unicul dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte pe întreg mapamondul, impunându-se astfel nu doar ca un simbol al artei interpretative românești contemporane, dar și ca un adevărat „brand de țară”.

Etalon mondial al muzicii corale camerale – cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală – caracterizat de o sonoritatea specifică (non vibrato), Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, este parte a patrimonului UNESCO încă din anul 1992.

Evenimentul din această săptămână de la Geneva nu este primul în cadrul căruia Corul Madrigal cântă pentru libertatea religioasă, ansamblul susținând în anul 2013 Concertul Libertății Religioase, eveniment organizat de Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (AIDLR), Asociația Conștiință și Libertate și Ministerul Culturii din România.

Material realizat de Pușa Roth pentru Leviathan.ro și Occidentul Românesc