Comisia Europeană propune cel mai mare plan de redresare economică pentru Europa

Comisia Europeană propune cel mai mare plan de redresare economică pentru Europa, pentru a susţine investiţiile publice, sectorul privat, piaţa muncii şi noua generaţie, precizează zf.

„Comisia Europeană propune un fond de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, care se adaugă instrumentelor comune aprobate deja. O acţiune europeană pentru înfruntarea unei crize fără precedent”, a anunţat comisarul UE pentru afaceri economice Paolo Gentiloni.

Conform unor oficiali UE, din această sumă, 500 de miliarde vor fi acordate sub formă de subvenţii, iar restul ca împrumuturi.

Dacă va fi aprobat de Consiliul European, acest plan este cel mai amplu proiect de relansare lansat vreodată de Uniunea Europeană.

Potrivit noului document, România ar urma să primească 33 de miliarde de euro. Polonia ar urma să primească 64 mld. euro, Ungaria 15 mld. euro, în timp ce Italia şi Spania, cele mai afectate ţări în urma pandemiei, ar urma să ia 153 mld. respectiv 149 mld. euro. 

Germania este cel mai mare contributor la acest fond, cu 185 mld. euro, urmată de Franţa, cu 130 mld. euro. Contribuţia României ar fi de 12 mld. euro. În România, businessul a scăzut în lunile în criză cu 50%, iar estimările pe tot anul indică o scădere între 1,9% în varianta optimistă a guvernului şi 8 – 9%, în varianta anliştilor.