Bilanț tragic în urma incendiilor de vegetaţie din Portugalia şi nordul Spaniei: cel puţin 39 de morţi şi 63 de răniţi

Bilanț tragic în urma incendiilor de vegetaţie din Portugalia şi nordul Spaniei: cel puţin 39 de morţi şi 63 de răniţi. MAE emite atenţionare de călătorie pentru Spania.

Cel puţin 39 persoane au murit, iar cel puţin 63 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetaţie care au afectat în ultimele zile nordul Spaniei şi Portugalia, informează site-ul lavozdegalicia.es

Potrivit autorităţilor, 36 de persoane au murit în centrul şi nordul Portugaliei, iar alte şapte persoane au fost date dispărute. Alte trei persoane au murit în nord-vestul Spaniei, în provincia Galicia, în urma incendiilor de vegetaţie.

Pompierii din cele două ţări se luptă cu peste 100 de focare de incendiu, Peninsula Iberica confruntându-se cu o toamnă neobişnuit de călduroasă. Uraganul Ophelia, deşi şi-a pierdut din intensitate, a contribuit şi el la extinderea incendiilor, au avertizat meteorologii. Guvernul de la Lisabona a decretat stare de urgenţă pe aproape jumătate din teritoriul ţării, cerând şi ajutor internaţional.

În Spania, autorităţile cred că marea majoritate a incendiilor active în Galicia au fost declanşate în mod deliberat.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Spania că sunt peste o sută de incendii active de vegetaţie, 16 fiind în apropierea unor aşezări umane ce afectează zone din Regiunea Galicia, aflată în Nord-Vestul ţării.

Valul de incendii s-a soldat, până la acest moment, cu însemnate pagube materiale. Cetăţenilor români li se recomandă să evite deplasările în zonele afectate şi să respecte strict instrucţiunile autorităţilor spaniole, informează MAE.

În situaţii deosebite, românii pot apela telefonul unic de urgenţă „112”.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: +34917344004 şi Consulatului General al României la Bilbao: +34608956278, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă”, transmite MAE. Sursa foto: lavozdegalicia.es

A consemnat: Zoe Stoleru Martí