Blue Air: Proiect pentru Aeroportul internaţional Bucureşti-Sud cu 10 decolări şi aterizări pe oră

37

Aeroportul internaţional Bucureşti-Sud, pe care Nelu Iordache, patronul companiei aeriene de low-cost Blue Air, plănuieşte să îl dezvolte în Adunaţii Copăceni (la 22 de kilometri de Bucureşti), ar putea fi alternativa la aeroportul Henri Coandă din Capitală, de pe care zboară acum companiile aeriene low-cost şi cele de linie regulată.
Proiectul va pune la dispoziţie o aerogară pe circa 40.000-45.000 de metri pătraţi, proiectată cu o capacitate pentru 2 milioane de pasageri anual, o pistă cu aceeaşi lungime ca şi cea a aeroportului din Băneasa (3.200 de metri), cel puţin zece porţi de îmbarcare, locuri de parcare, un spaţiu de control tehnic, cafenele şi magazine.
Investiţia în acest proiect, care va obţine autorizaţia de construcţie în următoarele patru luni, după cum apreciază oficialii, este estimată la 200-220 de milioane de euro.
Deocamdată, dezvoltatorii acestui proiect nu au identificat o sursă concretă de finanţare, dar spun că după finalizarea studiului de fezabilitate sunt deschişi pentru orice ofertă.
Lucrările de construcţie vor dura 30 de luni de la obţinerea autorizaţiei, potrivit lui Gheorghe Răcaru, directorul de strategie al grupului de firme controlat de Nelu Iordache, printre care se numără Blue Air sau Infra Group. În prezent s-a aprobat planul urbanistic zonal pentru acest proiect.