Banii publici și neajunsurile sistemului: O perspectivă asupra salariilor medicilor și finanțărilor pentru proiecte în diaspora

383

Recent, am avut o discuție tulburătoare cu un prieten din țară a cărui soție este medic. În timp ce împărtășea detalii despre faptul că soția sa nu și-a primit salariul de ceva vreme din cauza lipsei de fonduri, am fost preocupați de întrebarea esențială: unde sunt banii pentru drepturile medicilor? Această situație nu este doar o excepție izolată, ci pare să fie o problemă mai largă care afectează medicii din întreaga țară.

Prietenul meu nu era doar indignat de întârzierea salariului soției sale, ci și de faptul că astfel de abateri nu ar trebui să aibă loc într-o țară normală și civilizată. Cu toate că el și soția sa nu se confruntă cu dificultăți financiare, preocuparea lor se îndreaptă către familiile colegilor de breaslă care au copii, rate la bănci și facturi lunare de plătit. În acest context, este dificil de înțeles de ce banii necesari pentru salariile medicilor sunt atât de greu de identificat și alocat.

Informații ulterioare, provenite din surse credibile, aruncă o lumină tulburătoare asupra situației. În paralel, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) are la dispoziție un buget pentru 2023 pe care îl alocă cu ușurință pentru proiecte în diaspora. Cu toate acestea, ceea ce șochează este că unele proiecte respinse inițial au fost ulterior acceptate după contestații și au primit sume fabuloase.

Așadar, dacă nu sunt bani pentru salariile medicilor, cum este posibil ca DRP să aibă un buget atât de generos pentru finanțări diverse? Mai mult, descoperirile arată că anul trecut, DRP „a uitat” să achite o parte semnificativă din finanțările aprobate în 2022 în cazul a peste 50 de proiecte din diaspora. Această instituție, care ar trebui să sprijine comunitatea românească din străinătate, pare să aibă deficiențe semnificative în gestionarea resurselor și în respectarea angajamentelor asumate.

În urma acestor constatări, este evident că încrederea în DRP este tot mai redusă. Organizația non-profit El Occidente Rumano, prin publicația Occidentul Românesc, cu o experiență de aproape 14 ani, anunță că nu va mai solicita sprijin financiar de la această instituție. Aceasta vine ca urmare a experiențelor neplăcute legate de neachitarea fondurilor aprobate și a lipsei de transparență în procesul de gestionare a banilor publici.

Pe viitor, Occidentul Românesc va continua să-și desfășoare activitățile și campaniile de excelență bazându-se exclusiv pe publicitate, sponsorizări și donații, renunțând complet la orice sprijin financiar din partea DRP. În plus, ediția specială a Occidentul Românesc pentru luna decembrie 2023, va dezvălui mai multe detalii legate de gestionarea banilor publici și va oferi o perspectivă mai amplă asupra problemelor întâmpinate de organizație în relația cu DRP. Această ediție va fi disponibilă atât în format tipărit, cât și online începând cu săptămâna 4-10 decembrie 2023.

A consemnat: Kasandra Kalmann Năsăudean
Imagine: https://noi.md/md

Nota redacției:

Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat românilor din Peninsula Iberică și din Occident, publicație de limba română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online, de peste 13 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume. A colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor a volumului bilingv Destine distruse de comuniști coautor la volumul The Mists of Time (Din negura vremii) publicat în 2011 (LA, Pars Books & Publishing) și în documentare dramatice privind istoria comunismului, alături de Michael Harrison Cronkite, manager de proiect.