Aproape 500.000 de români au aplicat pentru statutul de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în cadrul sistemului de înregistrare EU Settlement Scheme pus de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care doresc să continue să locuiască în UK și după 31 decembrie 2020, scrie Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe pagina sa de Facebook.

Faţă de datele comunicate anterior de Home Office, valabile pentru finalul anului 2019, se constată o creştere a numărului de aplicaţii trimise în luna ianuarie 2020 de către cetăţenii români (63.000), precizează ambasada.

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent, în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca înainte de ieşirea Regatului Unit din UE. De asemenea, persoanele eligibile pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit. Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021.

Ambasada reaminteşte că informaţii referitoare la procedura de înregistrare sunt disponibile pe pagina de internet a Home Office (https://www.gov.uk/), pe pagina de internet a Ministerului român al Afacerilor Externe la secţiunea Brexit (http://www.mae.ro/brexit), şi pe paginile de internet a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la secţiunea Brexit (www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit şi https://londra.mae.ro/node/2171).