Angela Avram Giurgiu – O voce influentă în media și în implicarea civică

749

Cu o carieră impresionantă în domeniul media și o prezență activă în proiecte de implicare civică, Angela Avram Giurgiu este o personalitate de marcă în peisajul social și cultural al României. Născută în capitala țării noastre, Angela și-a început parcursul academic la Institutul Politehnic din București, obținând o diplomă de inginer, apoi și-a extins cunoștințele cu o licență în teologie la Institutul Teologic Universitar. Cu o sete continuă de cunoaștere și o dorință de a se perfecționa, Angela a urmat și un masterat în marketing politic și campanii electorale la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Experiența sa profesională cuprinde o varietate de poziții și responsabilități în domeniul media. Angela a lucrat la Televiziunea Română timp de aproape trei decenii, unde a ocupat funcții precum moderator, producător și realizator. În cadrul TVR a coordonat și a prezentat numeroase emisiuni de succes, inclusiv „Casa mea”, „Eforum” și „Europa pur și simplu”, contribuind la diversificarea și îmbogățirea peisajului media din România.

În plus față de contribuția sa în domeniul media, Angela s-a implicat activ în proiecte de formare și training pentru femeile politiciene, jucând un rol important în dezvoltarea abilităților acestora în domeniul comunicării și imaginii publice. De asemenea, a fost implicată în diverse proiecte civice, lucrând cu organizații precum Asociația Română Anti SIDA și PRO – DEMOCRAȚIA.

Cu o experiență vastă și o abordare dedicată față de media și responsabilitatea socială, Angela Avram Giurgiu continuă să fie o voce influentă în societatea românească. Expertiza și pasiunea ei pentru comunicare și implicare civică sunt resurse valoroase pentru dezvoltarea unei societăți mai informate și mai responsabile.

Pentru profesionalismul său și întreaga activitate, Angela Avram Giurgiu a fost nominalizată în campania excelenței românești din afara granițelor, „Noi susținem excelența!”, ediția 2023-2024, un proiect cultural lansat de Occidentul Românesc la 15 ianuarie 2015.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum a început parcursul dumneavoastră în domeniul media și al comunicării politice?

Angela Avram Giurgiu: Parcursul meu în acest domeniu a fost în primul rând foarte interesant și frumos, în niciun caz ușor. Nu este un domeniu în care lucrurile sunt simple și evaluările obiective. Dar, mereu am știut că dacă vrei să faci performanță, în orice ai face, nu poți să muncești cu program normat, de la 9 la 5; trebuie implicare și disponibilitate totală. Și eu am dorit și doresc să-mi fac meseria cât mai bine. Nu știu dacă am reușit să ajung la performanță, dar de 30 de ani fac aceste lucruri cu plăcere. Sunt o norocoasă, profesia mea coincide cu pasiunea mea!

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați în domeniul comunicării politice în România?

Angela Avram Giurgiu: Complicată întrebare… Este an electoral și răspunsul devine mult mai dificil. Din păcate, comunicarea politică a devenit prea puțin politică. Ne ducem mult în social și mai rău, în monden. Pe vremuri, un jurnalist de la BBC, venit în vizită la TVR, mi-a spus că e normal să existe presă de tip „tabloid” dar este periculos când aceasta devine majoritară pe piața media. Din păcate, așa se întâmplă și cu această comunicare politică. Riscă să se „tabloidizeze”, își pierde substanța, încărcătura mesajului. Am un masterat în marketing politic și campanii electorale făcut din pasiune, dar din nefericire pot să folosesc și regăsesc din ce în ce mai puțin regulile după care ar trebui să se efectueze această comunicare la noi.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Ce vă motivează să vă implicați în proiecte de formare și training pentru femeile politiciene?

Angela Avram Giurgiu: Lucrarea mea de licență în teologie pastorală a avut ca temă „Rolul femeii în Biserica Ortodoxă”. Mereu mi s-a părut important ca femeia să își joace rolul și să îi fie recunoscută poziția pe care o merită în societate. Fără a susține că „femeile sunt mai cu moț” în vreun domeniu, cred că acestea își pot folosi atuurile pentru ca lumea să fie mai bună, comunicarea mai decentă, relațiile interumane să fie bazate pe mai mult respect. Am visat să fac campanie electorală pentru o femeie președinte al României. Am fost aproape acum mulți ani dar nu „a ieșit”,  până acum. Sper să se mai ivească această ocazie atâta vreme cât mai am energie.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum vedeți rolul media în promovarea dialogului social și al valorilor democratice în societatea contemporană?

Angela Avram Giurgiu: Rolul media în promovarea valorilor este și trebuie să fie important. După mine, un jurnalist nu trebuie să facă educație, nu acesta este rolul nostru. După părerea mea, un jurnalist trebuie să fie ca o pârghie de transmisie a mesajelor, dar și un traducător, un interpret al acestora.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care a fost cea mai memorabilă experiență din cariera dumneavoastră în media și de ce?

Angela Avram Giurgiu: Așa cum am spus, sunt o norocoasă. Fac ceea ce îmi place. Am iubit orice proiect în care m-am implicat. Nu prea am făcut lucruri pe care nu le-am iubit. Cred că publicul simte când nu pui suflet. Așa că am avut norocul să pot alege proiectele în care m-am implicat. E greu să aleg, dar o să încerc. Memorabilă a fost experiența mea ca intervievator al supraviețuitorilor Holocaustului în proiectul Fundației Shoah. Nu știu cât este de cunoscut acest proiect gândit de Steven Spielberg după realizarea filmului „Lista lui Schindler” în 1993. În timpul filmărilor, genialul regizor a conștientizat că acești oameni, supraviețuitori ai lagărelor naziste, reprezintă „istorie vie” și a hotărât să încerce să identifice și să intervieveze pe cât mai mulți dintre aceștia. Prin urmare a selectat și pregătit intervievatori în fiecare țară și a identificat cât mai multe astfel de personaje. Am fost norocoasă să fiu selectată deși nu fac parte din comunitatea evreiască. Nu era o condiție, dar cred că am fost printre puținii intervievatori creștini din proiect. Am intervievat 23 de oameni fantastici, cu niște povești de viață zguduitoare și am făcut-o cu sufletul. Pe parcursul unui an nu am trăit decât pentru acel proiect și sunt recunoscătoare că am fost implicată. Interviurile acelea mi-au îmbogățit viața, m-au încărcat emoțional enorm și mi-au adus o diplomă semnată de marele regizor pe care oricine intră în casa mea o vede în ramă, pe perete.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum credeți că pot fi îmbunătățite programele de implicare și educație civică în România?

Angela Avram Giurgiu: Pur și simplu prin implicare. Cred că ar fi necesar și poate suficient ca fiecare dintre noi să ne implicăm, să facem ceva. Toți suntem importanți în egală măsură. Fiecare dintre noi ar trebui să facă ceva, să se implice nu să arate cu degetul și să aștepte de la ceilalți.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care este opinia dumneavoastră despre impactul tehnologiei și al rețelelor sociale asupra mediului media și a comunicării politice?

Angela Avram Giurgiu: Cu siguranță că rețelele sociale au adus un plus și au ușurat mult comunicarea. O postare făcută cu un minim efort poate să aibă multe vizualizări și mare impact. Dar, pe de altă parte, totul riscă să devină superficial, chiar artificial. În concluzie, ar trebui să fim mult mai atenți, noi, ca cetățeni.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Care sunt planurile prezente sau proiectele viitoare în care sunteți implicată?

Angela Avram Giurgiu: În afara emisiunilor pe care le realizez pe TVR Internațional și care înseamnă enorm pentru mine, sunt implicată într-un proiect foarte drag sufletului meu: Bursele JTI pentru jurnaliști. În 2002 am avut norocul să fiu bursier în acest program inițiat de Național Forum Foundation în 1991. Pe atunci, tineri jurnaliști și funcționari publici care treceau de niște interviuri și erau selectați de NFF și mai apoi de Freedom House, erau trimiși pentru trei luni în SUA, pentru stagiu (internship) la diverse instituții de presă sau guvernamentale americane. A fost o experiență fantastică pentru mine, care a schimbat mult perspectiva pe care o aveam despre jurnalism și democrație. Încet, încet, însă, „americanii” au considerat că am învățat destul și au redirecționat finanțarea care alte state. Norocul a fost cu o mare jurnalistă, Gilda Lazar, care beneficiase de acest stagiu de pregătire și care a ajuns în staff-ul JTI. Ea și-a convins compania că este în interesul tuturor să existe jurnaliști bine pregătiți profesional și au preluat finanțarea. Astfel, programul a continuat o perioadă doar pentru jurnaliști. Apoi, cu vremea, am constatat cu toții, sponsorii, organizatorii și foștii bursieri, că programul de stagiu (internship) ar fi mai interesant să se mute la Bruxelles. De șapte ani, împreună cu Gilda și câțiva foști bursieri, fac parte dintre organizatori. E un proiect superb. Avem șansa ca în fiecare an să participăm la programul de selecție training intern și stagiu (internship) în Bruxelles pentru 10 jurnaliști români. Este multă muncă și responsabilitate, dar are ca rezultat o satisfacție imensă.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiți un membru activ al comunității și să vă implicați în proiecte de responsabilitate socială?

Angela Avram Giurgiu: Pe scurt, pentru mine înseamnă să îmi fac datoria. Am primit mult, datoria mea este să dau și mai mult. Încerc atât cât pot, să contribui, să sprijin, să construiesc!

Un material realizat de: Kasandra Kalmann Năsăudean și publicat în ediția lunii iunie 2024.
Imagini: Angela Avram Giurgiu (Arhiva personală)