ANCA VASILIU ‒ MARELE PREMIU DE FILOZOFIE AL ACADEMIEI FRANCEZE

În ziua de 1 decembrie 2022, Academia Franceză a anunțat laureații săi pe acest an. Marele Premiu de Filozofie a fost decernat Ancăi Vasiliu, premiată cu puține zile înainte de către „Occidentul Românesc” la Gala Excelenței de la Madrid.

Anca Vasiliu a primit acest premiu pentru întreaga sa operă, tot mai cunoscută în Franța, dar și în alte țări. Anca Vasiliu mai primise în 2013, medalia de argint a Academiei, pentru volumul său Images de soi dans l’Antiquité tardive (2012).

Anca Vasiliu a urmat cursurile de Istorie a Artei la Institutul „Nicolae Grigorescu” din București, fiind muzeograf la Muzeul Satului, apoi cercetător la Institutul de Istoria Artei. S-a stabilit în Franța din 1990, făcând studii la Universitatea din Poitiers, apoi la Universitatea Paris X Nanterre, unde și-a susținut doctoratul în filozofie cu teza: L’image et le diaphane: contribution à une phénoménologie de la lumière.

„Originalitatea cea mai de seamă a Ancăi Vasiliu constă în capacitatea sa de a face o legătură între filozofia greacă clasică și neoplatoniciană cu teologia Părinților Bisericii”, s-a spus l-a decernarea premiului.

Actualmente, Anca Vasiliu este cercetător la CNRS și ține cursuri în universități franceze și europene.

A consemnat Occidentul Românesc

Sursă imagini: Séance publique annuelle jeudi 1er décembre 2022 à 15h