Am fost și noi la Alba-Iulia! – ,,Noi vrem să ne unim cu Țara!”

598

Am fost și noi la Alba-Iulia! ,,Noi vrem să ne unim cu Țara!”

Se spune că a fost odată un loc minunat, cu munți semeți, cu câmpii întinse ce aveau lanuri bogate, cu vii roditoare, cu o mare și un cer senin de un albastru infinit, cu un soare ce îți umplea sufletul și te mângâia cu blândele-i raze numai privindu-l. A fost odată un neam de oameni destoinici și viteji, care ar fi mutat și munții din loc pentru dragostea nețărmurită față de poporul lor… și toți doreau Unirea… cu timpul, un vis înfăptuit…

,,Noi vrem să ne unim cu Țara!” se auzeau voci puternice în toate cotloanele patriei. Și visul s-a împlinit. Era România dodoloață!

,,Noi vrem să ne unim cu Țara!” se aud și acum vocișoarele unor copii minunați, unii dintre aceștia născuți departe de Țară, dar fluturând cu mândrie drapelul patriei… Este mica Românie din diaspora care (re)descoperă frumusețeile patriei, își cunosc sorgintea, își vorbesc limba și sunt uimiți de cât de frumoasă este Țara noastră! Ei sunt elevii cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Comunitatea Valenciană și Regiunea Murcia, care au dorit să meargă la Alba-Iulia și să se unească cu Țara, deși virtual, din cauza distanței și a situației nefericite în care ne aflăm, departe fizic, dar aproape sufletește.

Astfel, în data de 1 Decembrie 2020, nouăzeci și cinci de elevi ai cursului LCCR, alături de părinții lor, toți îmbrăcați în costum popular, din localitățile: Elche, Benidorm, Castellón de la Plana, Grao de Castellón, Alfaz del Pi, Villajoyosa, Altea, Albir, La Nucia, Pilar de la Horadada din Comunitatea Valenciană și San Pedro del Pinatar, Molina de Segura din Regiunea Murcia, îndrumați de către doamnele lor profesorare: Alina Ioana Toderici, Dorina Apostol, Mirela Iuliana Bondoc, Anca Diana Istrate, Delia Burcea, Valentina Belcea, Maria Angela Suler Feier și Ionela Dojană, s-au unit în cuget și-n simțiri cu Țara pentru a celebra Marea Unire, sărbătorind împreună Ziua Națională a României prin intermediul aplicației Zoom. La acest eveniment au luat parte atât elevi, părinți și profesori din localitățile amintite, cât și oficialități ale României și Spaniei, după cum urmează:

  • Doamna Consul Irina Marin de la Consulatul României la Castellón de la Plana;
  • Domnul Consul Onorific Jose David Perez Perez al Consulatului Onorific al României la Murcia;
  • Doamna Martine Martens – Consiliera de Rezidenți Europeni și
  • Doamna Dolores Alberto Valls – Consiliera pe probleme Educative de la Primăria din Alfas del Pi,

care au adresat câteva cuvinte participanților de la această activitate, subliniind importanța păstrării legăturii cu țara, cu rădăcinile ei, necesitatea cunoașterii și vorbirii limbii materne, dar amintind și despre prezervarea frumoaselor obiceiuri și tradiții strămoșești.

În programul artistic prezentat, care a durat o oră și cincisprezece minute, elevii au intonat Imnul Național al României, au recitat poezii despre țară, în și despre dulcea limbă românească, au interpretat vocal și instrumental cântece la: pian, vioară și fluier, au prezentat materiale încântătoare despre patria noastră, obiceiuri, gastronomie, clădiri și obiective importante de vizitat, iar la final am interpetat împreună: La mulți ani!

O surpriză muzicală plăcută ne-a fost oferită de către doamna Alexandra Pop (Muscalu), fostă elevă a cursului LCCR din San Pedro del Pinatar, căreia îi mulțumim pentru intervenție, interpretând cântecul: Cântă cucu, bată-l vina, transpunându-ne astfel pentru câteva clipe pe plaiul mioritic și emoționându-ne pe alocuri până la lacrimi.

Despre copiii care au fost prezenți online se pot spune multe: sunt harnici, cuminţi, silitori, buni români şi buni spanioli. Au avut şansa să le fie rânduiţi nişte părinţi vrednici, care să ştie cum să le transmită adevăratele valori şi frumoasele sentimente pe care le au faţă de patria lor, România. Astfel, ei cresc mai bogaţi, mai frumos şi mai corect.

Iată că, deși departe de Țară, se poate vorbi, simți și trăi românește, poate mult mai profund și inocent prin acești frumoși copii ai noștri.

Ținem să mulțumim încă o dată, și pe această cale, elevilor participanți, dar mai ales părinților, acești eroi adevărați din spatele copiilor, care ne-au fost alături și ne-au sprijinit, ca de fiecare dată, la realizarea acestui eveniment, dar și în educația frumoasă a pruncilor noștri, să-i felicităm pentru prezentările minunate. Totodată, adresăm mulțumirile noastre oficialităților care ne-au onorat cu prezența la acest eveniment.

Următoarele versuri redau fidel imaginea ţării în sufletele noastre, precum şi dorul, care mai mult ca altădată, ne frământă în zile de sărbătoare, departe de Țară:

,,De-ai veni pe aici odată,

Ai vedea că am o ţară

Ca un fagure de miere

Scris din flori de primăvară … 

De-ai veni pe aici odată

Şi ai voi apoi să pleci,

Ai pleca cu ţara-n suflet,

Ca să n-o mai uiţi în veci.”

(Text peluat din Curs de limba română de Oltea Delarăscruci)

 

,,Acolo este Țara mea și neamul meu cel românesc!

Acolo eu să mor aș vrea! Acolo vreau eu să trăiesc!”

Iar atunci când ești departe

De sat și de neamul tău

Să spui mereu cu demnitate:

,,Român sunt și voi fi mereu!”

Și la bine, și la rău

Ridică ochii către Dumnezeu

El nu te va lăsa la greu!

Mica Românie din diaspora urează Românilor de pretutindeni un călduros: La mulți ani!

Sărbători fericite!

Text integral, needitat, trimis de Ionela Dojană, profesor LCCR.