Alegeri pentru Președintele României – 2019

În perspectiva organizării celor două tururi de scrutin pentru alegerile pentru Președintele României, numărul secțiilor de votare din Spania a fost triplat comparativ cu procesele electorale precedente. Așadar, au fost organizate 143 secții de votare dintr-un total de 835 în străinătate, conform listei aprobate de Autoritatea Electorală Permanentă din România.

Din cele 143 secții de votare, 41 în localități care se află în zona de competență a ambasadei, și alte 102 secții de votare înființate la propunerea celor șapte oficii consulare ale României din Spania.

În stabilirea acestor secții, misiunea diplomatică și oficiile consulare au ținut cont de dimensiunea comunității române din orașele care vor găzdui secțiile de vot, dar și de proximitatea acestora față de comunitățile mai mici, astfel încât alegătorii care nu au secţii în propria localitate să aibă distanţe cât mai reduse de parcurs până la cea mai apropiată secție.

Având în vedere că vor avea la dispoziţie secţii de votare în mult mai multe localităţi, precum şi că în oraşele mari vor fi înființate noi secţii de votare, în amplasamente diferite față de scrutinele anterioare, se recomandă alegătorilor consultarea secțiilor de votare avute la dispoziție. Totodată, sediile secțiilor de votare din localitățile unde în mod tradițional au fost organizate procese electorale pot fi diferite față de sediile precedente, date fiind dificultățile ridicate de obținerea de sedii de-a lungul a trei zile şi de suprapunerea cu alegerile generale din Spania.

Din cele 41 secții de votare din circumscripţia Ambasadei, 9 sunt în Madrid (două secții la ambasadă, două secții la Secția Consulară, o secție la Institutul Cultural Român, două secții la Camera de Comerț Madrid și două secții la Centro Cultural El Pozo del tío Raimundo), două secții la Coslada, două secții la Alcalá de Henares, două secții la Torrejón de Ardoz, două secții la Arganda del Rey, câte o secție la San Fernando de Henares, Móstoles, Alcorcón, Leganés, Fuenlabrada, Getafe, Guadalajara, Parla, Azuqueca de Henares, San Sebastian de los Reyes, Aranjuez, Valdemoro, San Martin de la Vega, Brunete, Rivas Vaciamadrid, Collado Villalba, Velilla de San Antonio, Valladolid, Ávila şi câte două secții în Gran Canaria (Las Palmas de Gran Canaria și Maspalomas) și Tenerife (Santa Cruz de Tenerife și Adeje).

Lista secțiilor de votare, AICI.

De asemenea, ca urmare a modificării legislației în materie electorală, cetățenii români pot vota în străinătate pe durata a trei zile consecutive la fiecare tur de scrutin. Datele când cetățenii români își pot exercita dreptul la vot sunt următoarele:

  • pentru primul tur de scrutin: 8, 9 și 10 noiembrie (vineri, sâmbătă și duminică);
  • pentru al doilea tur de scrutin: 22, 23 și 24 noiembrie (vineri, sâmbătă și duminică);

Intervalul orar în care se poate vota este același pentru ambele tururi de scrutin:

  • vineri: de la 00 la 21.00
  • sâmbătă: de la 00 la 21.00
  • duminică: de la 00 la 21.00

Se recomandă cetățenilor români să identifice din timp cea mai apropiată secție de votare și să își exercite dreptul la vot în oricare din cele trei zile avute la dispoziție pe durata fiecărui tur de scrutin, astfel încât să evite posibile aglomerări în cursul zilei de duminică.