A sosit primăvara – Anotimpul unui nou început

7

17451

Cititorul întreabă – Redacția Occidentul Românesc răspunde

Primim tot mai multe mesaje și telefoane de la persoane aflate în „dificultate” în Spania care ne solicită ajutor financiar, loc de muncă, reportaje, intervenții la autorități, cursuri gratuite etc. Prin această scrisoare deschisă – pe înțelesul tuturor -, în numele redacției publicației Occidentul Românesc sper să fie clarificate anumite aspecte și totodată să răspundem celor care ne-au contactat.

Ramona Z. – Toledo

Ziarul nostru nu aparține unei fundații caritabile și nici nu deține un capital financiar care să-i permită efectuarea unor donații către anumite persoane. Așa cum am mai menționat și în alte ocazii, publicația Occidentul Românesc aparține unui grup restrâns de persoane care muncesc în alte domenii de activitate și care, contribuie pentru fiecare ediție în parte atât financiar cât și editorial pentru menținerea în viață a acesteia.

Occidentul Românesc este o publicație independentă, nu are niciun fel de afiliere politică sau religioasă! Se distribuie gratuit și este interzis a se comercializa!

 

Mihai C. – Getafe / Madrid, Roxana M. – Parla / Madrid, Nico V. – Zaragoza

În momentul în care v-ați hotărât să emigrați trebuia să vă asumați și riscurile și să fiți conștienți de greutățile care vă așteaptă. Nimeni nu este vinovat pentru situația dumneavoastră. Și nici autoritățile spaniole sau române. Sunteți persoane adulte care ar fi trebuit să cunoască legile unei țări de adopție după cinci, respectiv 10 și 12 ani de ședere. Respectați legile spaniole! E foarte simplu.

 

Any și Nico B. – Valencia

Mulți români ajunși în Spania au afirmat că nu se mai întorc niciodată în România ignorând la fel ca dumneavoastră să mai vorbească limba română în familie. Faptul că situația economică vă obligă în momentul de față să vă întoarceți în țară nu e vina autorităților și a noastră cu atât mai puțin. Dumneavoastră sunteți vinovați pentru faptul că fiica dumneavoastră are 10 ani și nu știe limba română.

Acțiunea de promovare a limbii române organizată de publicația Occidentul Românesc este susținută financiar de redactorii acesteia și editorial de doamna prof. Letiția Coza. Nu aparține unui proiect de finanțare sau altor surse financiare.

În consecință, redacția noastră nu poate oferi cursuri gratuite de limba română fiicei dumneavoastră! Vă rugăm să apelați la un profesor în domeniu sau puteți dumneavoastră să începeți să-i predați primele lecții chiar dacă susțineți că nu mai știți să „vorbește românește”. Aveți posibilitatea să învățați împreună! Gratis. Mult succes!

 

Ștefan G. – Alcalá de Henares / Madrid

Stimate domn, din nefericire ne lipsește unitatea, fie că trăim în țări de adopție sau în România.

Majoritatea românilor din Spania muncesc și își văd de treburile și familiile lor. Din păcate însă, mai sunt și din acei care sunt încrezuți, plini de răutate, invidie și preocupați doar de… capra vecinului. Se știe foarte bine! Nu sunt în stare să colaboreze unii cu alții necondiționat și fără ipocrizie, nu știu să se respecte reciproc, nu au puterea să se mândrească cu cei care au valoare și fac cinste nației din care provin și, multe alte aspecte clare, precise și arhicunoscute pe care nu le întâlnim la alte naționalități.

Și toate acestea pentru că nu s-au debarasat de metehnele comuniste la graniță când au hotărât să emigreze sau, „să le arunce în primul coș de gunoi” din Méndez Alvaro / Madrid… Așadar, povestea dumneavoastră nu poate fi subiect pentru un reportaj care să fie mediatizat de publicația noastră. Încercați în altă parte poate aveți mai mult noroc…

Dacă dumneavoastră încă nu ați renunțat nici după 7 ani în Spania la acele metode securisto-comuniste este foarte grav. Vă puteți întoarce liniștit în România! Acolo îi veți regăsi pe cei care primesc și dau șpagă, pe cei care au furat zeci de milioane de euro, pe acei pentru care șpaga, hoția, minciuna, nepotismul și nesimțirea sunt prioritare. Mult succes și, mulțumiți cerului… că autoritățile spaniole nu v-au trimis în fața justiției!

                                                                                                            *****

Conform Prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială a Universității Bucureşti „Fenomenul migraţiei nu va putea fi oprit, dar acest lucru nu înseamnă că ţara va fi depopulată. Important este să ne uităm cu ce viteză ne apropiem de media UE, iar salariile cresc greu, de aceea, din punct de vedere economic şi instituţional, suntem la periferia Europei, alături de Bulgaria.

Avem nevoie de o selecţie profesionistă a politicienilor, de diminuarea corupţiei şi de o mai bună organizare. În timp ce Polonia are programe de readucere a medicilor care au emigrat înapoi în ţară, la noi nici nu s-a vorbit vreodată de aşa ceva. Majoritatea românilor au plecat pentru că nu aveau veniturile coresupunzătoare cu educaţia sau cu aşteptările lor.

Aşa s-a ajuns ca românii care au calificări medii sau reduse să lucreze în Italia şi în Spania, pe şantiere de construcţii sau în domeniul curăţeniei, în timp ce în nordul Europei au plecat matematicienii, informaticienii şi medicii, adică românii cu un nivel înalt de calificare şi care nu au avut bariere de limbă”.

 

În ultimii 100 de ani, România nu a reuşit să îşi depăşească condiţia de ţară periferică a Europei, alături de Bulgaria. Iar acest lucru nu ţine de motive legate de economie, ci de proasta funcţionare a instituţiilor româneşti, de la cele care gestionează fonduri europene până la cele care au organizat voturile din diaspora. Cum să dezvolţi o ţară fără să îi iei în considerare pe cei care au plecat şi care vor să se întoarcă?”, a mai spus Prof. Dr. Dumitru Sandu.

Concluzii

Spania este o țară frumoasă cu multă istorie dar trebuie să o descoperi și să știi să o apreciezi la adevărata ei valoare. Spaniolii sunt deschiși, ospitalieri și toleranți cu toate naționalitățile care trăiesc în țara lor, gândesc pozitiv și pot fi exemple de urmat în multe domenii pentru cei cu care conviețuiesc. Așadar, dacă îți dorești să progresezi o poți face ignorând „ciudățeniile”… pe care fiecare țară le are.

Când emigrezi trebuie să conștientizezi faptul că în țara de adopție nu va curge niciodată lapte și miere pentru tine ci va trebui să muncești din greu ca să ajungi acolo unde poate ți-ai propus, doar cu multă muncă, enorm de multe sacrificii și renunțări.

Majoritatea imigranților români au progresat în multe domenii de activitate. S-au adaptat condițiilor de trai din țările de adopție, s-au recalificat și au început o viață nouă printre oameni noi de la care pot învăța dacă își doresc, respectă cu strictețe legile și fac cinste neamului din care provin.

Dacă toți acești români își vor dori să se întoarcă într-o bună zi în țara lor, ce se va întâmpla cu ei într-o Românie sfâșiată politic, într-o țară în care toți cei care ar trebui să construiască, să tămăduiască, se ocupă doar de… vânătoare?!

Kasandra Kalmann Năsăudean – Redacția OR