49 de spanioli și-au pierdut viața în accidentul aviatic din Franța

54

CUARENTA Y CINCO ESPAÑOLES EN EL AVIÓN SINIESTRADO EN LOS ALPES

Prăbuşirea avionului companiei Germanwings în sud-estul Franţei, soldată cu 150 de morţi, este cel mai grav accident aviatic produs în ultimii şapte ani în spaţiul Uniunii Europene, unde standardele în materie de trafic aerian sunt printre cele mai înalte din lume.

Printre persoanele aflate la bordul avionului companiei Germanwings erau 67 de cetăţeni germani, 49 de spanioli şi cel puţin un belgian. De asemenea, la bord erau 16 elevi şi doi profesori de la Liceul german Joseph-Koenig, situat în oraşul Haltern am See.

Accidentul este cel mai grav produs în ultimii şapte ani într-un stat membru al Uniunii Europene, unde standardele în materie de trafic aerian sunt printre cele mai ridicate.

Ultimul accident aerian de amploare produs în spaţiul comunitar fusese în august 2008, când un avion de pasageri al companiei Spanair s-a prăbuşit pe Aeroportul Barajas din Madrid (Spania). Prăbuşirea avionului de tip McDonnell Douglas MD-82 în vara anului 2008 s-a soldat cu 154 de morţi şi 18 răniţi.

În februarie 2011, un avion care avea 12 persoane la bord s-a prăbuşit în zona aeroportului irlandez Cork, accidentul soldându-se cu şase morţi.

Un alt accident aerian grav a avut loc în Grecia în anul 2005. Un avion al Helios Airways care zbura din Republica Cipru spre Grecia s-a prăbuşit în apropiere de Atena, accidentul soldându-se cu 121 morţi.

În iulie 2002, 71 de oameni au murit după ce o aeronavă de pasageri s-a lovit în aer cu un avion cargo, în zona Überlingen din sudul Germaniei.

Un avion al companiei Scandinavian Airlines s-a prăbuşit în octombrie 2001 pe aeroportul Linate din Milano (Italia), după coliziunea cu un aparat uşor de tip Cessna. Cele 114 persoane aflate în cele două avioane au murit.

În iulie 2000, un avion Concorde al companiei Air France s-a prăbuşit în localitatea franceză Gonesse, provocând moartea a celor 109 persoane aflate la bord şi a patru persoane la sol.

Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul victimelor accidentelor aeriene era în scădere accentuată în ultimii ani. Anul cu cele mai multe victime ale accidentelor aviatice era 2009 (103 în total).