„Ziua Universală a Iei” va fi celebrată și la Madrid

30

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie, pentru a promova cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat, pentru prima oară, „Ziua Universală a Iei” în aceeași zi în care este sărbătoarea de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente. Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești.

În anul 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington. În acest fel, bluza românească este recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă.

Ziua Universală a Iei va fi celebrată și la Madrid, sâmbătă, 23 iunie 2018, la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, începând cu ora 15:00. Evenimentul este organizat de către misiunea diplomatică şi grupul folcloric „Flori de Iris”.

Pentru cei care doresc să participe la această acțiune este nevoie de confirmarea participării dvs. la adresa de e-mail: madrid@mae.ro până vineri, 22 iunie 2018, ora 16:00.

Sursa: madrid@mae.ro

A consemnat: Ilinca Fodor