În perioada 8-16 mai 2023, Asociația Românilor din Republica Croația, în parteneriat cu Ambasada României la Zagreb și Consulatul Onorific al României la Rijeka, va marca la Rijeka, Ziua Românității Balcanice.
În acest context, între 8-16 mai, la sediul Consulatului Onorific al României la Rijeka va fi găzduită expoziția „Românce de poveste“, proiect adus în Croația în parteneriat cu Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture („A fost odată”) și care marchează Ziua Românității Balcanice.
Pe parcursul zilei de 10 mai, toți vizitatorii expoziției vor avea ocazia să vizioneze și filmul „Istroromânii”, film de promovare a comunității lingvistice istroromâne realizat cu sprijinul Ambasadei României la Zagreb, în sânul comunității din apropiere de Rijeka, zona Šušnjevica.
Evenimentul va aduce mai aproape de românii de la Rijeka expoziția tematică „Românce de poveste”, prin expunerea a șase (6) povești ale unor românce emblematice pentru istorie. Au fost alese șase nume relevante din arii de interes diferite: Ecaterina Teodoroiu (singura femeie prezentă pe o bancnotă românească), Smaranda Brăescu (prima femeie parașutist a României), Sofia Nădejde (o voce importantă a feminismului românesc în secolul al XIX-lea), Hariclea Darclée (prima cântăreaţă de operă pentru care s-a compus în mod special un rol), Ana Maria Brânză (campioană olimpică la scrimă) ) și, nu în ultimul rând, Nadia Comăneci (prima gimnastă din lume care a obținut nota 10).
Expoziția de la Rijeka dedicată Zilei Românității Balcanice, celebrată din 2021 în 10 mai, fiind reluată astfel o tradiție națională dintre 1906 și 1948, este sărbătorită de românii din sudul Dunării, românii balcanici – indiferent că se numesc aromâni, meglenoromâni, istroromâni.
Proiectul își propune să contribuie la consolidarea și creșterea nivelului de integrare și recunoaștere al minorității românesti din Croația. Încă de la înființare, Asociația Românilor din Republica Croația s-a evidențiat prin activități diverse, de la evenimente culturale, artistice, sau culinare, pâna la expoziții, ateliere de lectură pentru copii și adolescenți și chiar deschiderea unei biblioteci cu cărți în limba română.
Asociația Românilor din Republica Croația contribuie la protejarea intereselor sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una dintre cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.