Ziua Românilor de Pretutindeni: Festivalul „Aici-Acolo” aduce împreună artiști români din întreaga lume la București

189

București, România

În perioada 25-28 mai 2023 are loc la București cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”, un eveniment dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni. Festivalul, organizat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, într-o celebrare a creativității și a valorilor culturale românești.

Sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Festivalul „Aici-Acolo” primește sprijinul unor instituții prestigioase, precum Camera Deputaților, Patriarhia Română, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Universitatea Națională de Arte, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, precum și artiști remarcabili precum Damian Drăghici și Mircea Florian.

Programul Festivalului „Aici-Acolo” este extrem de variat și cuprinde evenimente în diverse domenii artistice. Deschiderea oficială a festivalului a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 25 mai, la Muzeul Național de Artă al României, în Sufrageria Regală. Aici, a avut loc și un concert de muzică barocă susținut de „Ansamblul SEMPRE”.

Ziua de vineri, 26 mai, a inclus o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și un tur al expoziției Romanian Design Week. Totodată, a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică „Dialog” la ARCUB, curatoriată de Anca Boeriu, precum și o expoziție specială intitulată „Reflections #2” care prezintă un nou mod de a face fotografie. Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte a susținut o prezentare de modă a studenților săi.

Ziua de sâmbătă, 27 mai, include momente artistice și o dezbatere la Palatul Parlamentului, urmate de o masă rotundă cu tema „România este acasă” la ARCUB. Seara va continua cu un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan, în incinta ARCUB.

Ultima zi a Festivalului, duminică, 28 mai, va începe cu o slujbă arhierească la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, urmată de ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni, tot la Catedrala Patriarhală. Ziua se va încheia cu un moment cultural de excepție, un concert special intitulat „Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”, care va avea loc la Sala Palatului.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, cu scopul de a crea punți de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunități și rețele care să permită schimbul de idei și proiecte, contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii puternice și afirmative în plan european.

La această ediție a Festivalului, au fost așteptați peste 300 de români din vecinătatea României și din țări mai îndepărtate precum Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia și altele.

Toate evenimentele Festivalului „Aici-Acolo” au fost accesibile gratuit, iar participarea s-a realizat pe baza înscrierii prealabile și prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo”.

Organizarea acestui eveniment a fost asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Pentru mai multe detalii se poate accesa site-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru informații suplimentare: https://dprp.gov.ro/web/

Puteți urmări noutățile și actualizările pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: https://www.facebook.com/drpromania/ și pe pagina de Facebook a Festivalului „Aici-Acolo”: https://www.facebook.com/festivalulaiciacolo/

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc