„Ziua Națională a României” sărbătorită în Spania, Italia și Israel

48

colaj-zilele-nationale-1

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni și Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, organizează anul acesta un program cultural comun ce marchează „Ziua Națională a României.

Evenimentele se vor desfășura în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2016 în Salamanca (Spania), Kiriat Haim și  Tel Aviv (Israel) și în San Donà di Piave, Asolo și Verona (Italia).

Programul va cuprinde o serie de spectacole susținute de artiști consacrați și este dedicat comunităților românești din Spania, Italia și Israel.

Ziua Națională a României va fi sărbătorită duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 17:00, în comunitatea românească din Salamanca. Evenimentul va fi găzduit de auditoriul Calatrava- Palatul Episcopiei Romano-Catolice de la Salamanca, unde va avea loc un concert susținut de interpreții de muzică populară românească: Dinu Iancu Sălăjanu, Ștefania Rareș, Elisabeta Turcu-Juverdeanu și Ilie Caraș.

Proiectul își propune să promoveze valorile tradiționale românești peste hotare și să recreeze, prin folclorul românesc, atmosfera specifică sărbătorii Zilei Naționale și a sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și a Portugaliei și Parohia Ortodoxă Română din Salamanca.

În perioada 1 – 2 decembrie 2016, în parteneriat cu Editura Ofakim Itonut,  Ziua Națională a României în Israel va fi marcată printr-un spectacol de muzică românească în Kiriat Haim și Tel Aviv, intitulat „ROMÂNIA, DRAGOSTEA MEA“.

Ca urmare a numeroaselor solicitări din partea publicului din Israel, vor fi organizate două spectacole de muzică românească, susținute de artiști români de renume: Corina Chiriac, Silviu Biriș. Elisabeta Turcu, Ștefania Rareș și Ilie Caraș. Cele două spectacole vor fi intercalate cu momente artistice interpretate de actrița Alexandra Velniciuc.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni și Institutul Cultural Român în parteneriat cu Consulatul General de la Trieste, Asociația Socio- Culturală Română „Decebal – Traian“ și Parohia Greco-Catolică Română „San Rocco“ Venezia – Mestre vor continua evenimentele dedicate sărbătorii naționale în perioada 2 – 4 decembrie 2016, în Italia.

La Teatrul Astra din San Donà di Piave, la Teatrul Istoric din Asolo și la Villa Burri din Verona vor avea loc trei spectacole de muzică populară și divertisment susținute de Viorica Macovei, Vatentina Fătu, Vasile Muraru, alături de Nicolae Botgros și Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii“ din Chișinău și grupul coral „Colindătorii“ al Asociației Socio-Culturală Română „Decebal – Traian“.

Întregul program organizat cu acest prilej, aduc alături românii din diaspora și cei din vecinătatea României, și răspund necesității de menținere a identității naționale a acestora, dar și de promovare a imaginii României și românilor în lume.

Accesul la toate evenimentele este gratuit. Partener media: TVR Internațional.