Ziua Națională a României sărbătorită în Insulele Canare și omagierea post-mortem a marelui balerin român, Gelu Barbu

56

alina_1

Rumacan – Asociaţia Românilor în Insulele Canare (Avocat – Alina Râmaru / Președinte) a organizat, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un spectacol de muzică populară intitulat „Canarias cunoaşte România”, un proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în colaborare cu DigiMobil, Primăria din Santa Lucia (Gran Canaria), Parohia Ortodoxă Română şi Asociaţia şi central socio-cultural din Balos Vecindario.

La manifestare a participat interpreta de muzică populară Nicoleta Maria Goarnă, fost membru al Ansamblului Profesionist „Doina Bistriţei”, stabilită în insula Lanzarote. Invitatul special al evenimentului a fost cunoscutul cântăreţ de muzică populară Cristian Pomohaci.

Este pentru prima oară când românii s-au întâlnit într-un număr atât de mare pentru a sărbători Ziua Națională a României și a se bucura de muzică populară autentică, la o depărtare de peste 6.000 km de casă.

20161128_195438-800x600

În cadrul evenimentului au fost premiaţi, pentru traiectoria lor profesională, personalităţi remarcabile, de origine română, stabilite în Insulele Canare, precum: Dan Munteanu Colan (prof. dr. în Filologie Romanica la ULPGC) autor a numeroase cărţi şi studii lingvistice şi bibiliografice; Mariana Abacioaie (cetăţean de onoare al oraşului Las Palmas de Gran Canaria) prim violonist al orchestrei filarmonice din Gran Canaria și fondator al Orchestrei de Cameră Vivaldi; Voicu Burcă – membru al Orchestrei Filarmonice din Gran Canaria și Cvintetului Basso Continuo, director al Corului Gospel Prodeum şi cofondator al Asociaţiei Rumacan; Daniel Tătăran – Preot al Parohiei Ortodoxe Române din Gran Canaria, premiat pentru dedicaţia oferită de-a lungul anilor comunităţii româneşti din Insulă; Paqui Santana Vega de la Asociaţia de Vecini din Balos, în semn de recunoştinţă pentru colaborarea îndelungată cu asociaţia şi comunitatea românescă din Insulele Canare.

img-20161129-wa0002-800x600

De asemenea, s-a adus un omagiu post-mortem celui mai apreciat şi iubit român din Insulele Canare – Gelu Barbu – trecut în nefiinţă anul acesta, în luna februarie.

Premiul acordat post-mortem marelui balerin de origine română, a fost ridicat în numele familiei sale, de către Leticia Soria (profesoar şi director de peste 30 de ani, a unei şcoli de balet din Insule şi fondator al sindicatului profesional de dans clasic din Insulele Canare) fostă elevă a maestrului Gelu Barbu, specializată în jazz american le Şcoala lui Alvin Ailey. Omagiul adus maestrului s-a finalizat cu vizionarea filmului documentar „Gelu Barbu” realizat la Lugoj (oraşul natal al marelui coreograf) de către regizorul Andrei Barbu.

Sala de spectacole a găzduit şi o expoziţie de fotografie peisagistică din România a fotografilor: Ruxandra Antal şi Sorin Căplescu.

Prezenţa publicului a fost peste aşteptările organizatorilor, sala devenind neîncăpătoare pentru cei peste 250 de spectatori sosiți inclusiv din alte insule precum, Tenrife, Lanzarote și Fuerteventura.

Printre autorităţile invitate la eveniment, s-a remarcat prezența lui Antonio Juan Lopez Lorenzo (consilier pe probleme cetăţenești), Julio Jesus Ojeda Medina (consilier departament cultură) şi Olga Caseres Peñate (consilier probleme de egalitate) din cadrul primăriei din Santa Lucia (Gran Canaria), precum şi reprezentanţi ai Gărzii Civile din Vecindario. Antonio Lopez Lorenzo a ţinut un discurs în numele primarului Dunia Gonzalez (din motive de sănătate nu a fost prezent la eveniment) evidenţiind caracterul multicultural al oraşului Santa Lucia, buna integrare a românilor şi respectul autorităţilor pentru profesionalismul acestora, în toate domeniile de activitate.

Redacția OR
20161128_194313-800x600 20161128_195451-800x600 20161128_203250-800x600 img-20161129-wa0004-800x600