Ziua Limbii Române sărbătorită de Institutul Cultural Român de la Madrid

29

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, organizează astăzi, la sediul ICR de la Madrid, o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Limbii Române.

Pe tot parcursul zilei, de la ora 10:00 până la ora 20:00, sunt aşteptaţi la cafeneaua literară iubitorii şi cititorii de literatură română. Aceştia vor putea să răsfoiască şi să aleagă mai multe cărţi în limba română care, cu această ocazie, vor fi oferite cadou. De asemenea, se va face o scurtă prezentare a bibliotecii şi a regulamentului de împrumut, a activităţilor organizate de-a lungul anilor, a evenimentelor ce vor avea loc anul acesta şi, nu în ultimul rând, a celor care se vor desfăşura pe parcursul anului 2018. După-amiază, de la 18:00 la 19:00, vor avea loc două ateliere adresate publicului spaniol. Primul atelier este dedicat celor care doresc sau îşi propun să înveţe limba română, iar al doilea atelier de conversaţie este adresat celor care au deja noţiuni de limba română şi doresc să aprofundeze cunoştinţele dobândite, foşti cursanţi sau cunoscători de limba română. Evenimentul se va încheia cu un pahar de vin oferit participanţilor.

Prin organizarea acestor evenimente, ICR Madrid doreşte, pe de o parte, să ofere o imagine de ansamblu asupra activităţii desfăşurate şi, pe de altă parte, să atragă un public cât mai larg şi interesat să descopere cultura, limba şi literatura română. Este de remarcat faptul că vizibilitatea Institutului a crescut în mod evident în urma eforturilor constante de promovare a activităţilor culturale, cum ar fi organizarea de mese rotunde, lansări de carte, expoziţii, participare la târguri de carte etc. De mai bine de zece ani, la sediul ICR se organizează cursuri de limba română, numărul doritorilor fiind în continuă creştere şi, ţinând cont de solicitările primite în ultimii ani, pe lângă cursurile de limba română, s-au organizat şi cursuri de conversaţie. De asemenea, pentru a încuraja şi a contribui la formarea tinerilor traducători de literatură română, ICR a organizat timp de trei ani consecutivi (2013-2015), în colaborare cu Universitatea Complutense de la Madrid, cursuri de pregătire a traducătorilor şi, anul acesta, în colaborare cu Universitatea din Alicante un curs de specializare a traducătorilor de literatură.

Redacția OR