Ziua Internaţională a Francofoniei la Madrid
Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei şi Institutul Francez din Madrid prezintă spectacolul „Regele moare” după Eugen Ionescu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, dar şi pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg român, creator al aşa-numitului „teatru al absurdului”.
„Am scris această piesă ca să învăţ să mor” (E. Ionescu). „Regele moare” e o poveste caldă, umană despre viaţă, despre putere, despre moarte, este, poate, cea mai puțin absurdă dintre piesele lui Eugen Ionescu. Este vorba despre atitudinea omului in fața propriei morți. Refuz, revoltă, resemnare sunt cele trei atitudini pe care eroul, Bèrenger, le trăiește gradat.
La doi ani după lansarea piesei în 1962, Eugen Ionescu scria în “L’Avant Scene” despre personajul central, Bérenger“… omul e rege, rege al unui univers. Fiecare dintre noi este centrul lumii și, de fiecare dată când un om moare, când moare un rege, trăiește cu sentimentul că lumea întreagă se năruie, dispare odată cu el. Moartea acestui rege se înfățișează ca o suită de ceremonii derizorii și fastuoase în același timp – fastuoase pentru că sunt tragice.”
Spectacolul, pus în scenă de regizorul Mihai Țărnă şi interpretat de actorii companiei «Les Batards» din Paris, va avea loc în data de 26 martie 2019, în sala de teatru a Institutului Francez din Madrid. Spectacolul se va juca în limba franceză şi va beneficia de supratitrare în limba spaniolă.
Mihai Ţărnă este din anul 2002 şef al catedrei ‘’Arta Actorului’’ la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.). Este producător de film (6 filme), regizor şi scenarist (12 filme), actor ( 15 filme din care 8 lungmetraje), dar şi regizor de teatru, calitate în care a montat circa 40 de spectacole pentru teatre din Republica Moldova, România şi (mai ales) Franţa.
Dinamică şi plină de resurse, compania Les Batards este o trupă tânără compusă din foşti studenţi ai Şcolii internaţionale de cinema din Paris (EICAR). Primul lor spectacol «Maşinăria Cehov», de Matei Vişniec, în 2017, le-a permis să strălucească apoi pe marile scene pariziene, Théâtre du Gymnase sau Petit Saint-Martin.