Ziua Culturii Naţionale la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid, Ambasada României în Regatul Spaniei şi Universitatea Complutense din Madrid, în colaborare cu Centrul Cultural „Casa de Vacas” şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, organizează în ziua de 15 ianuarie 2019, zi care a fost declarată Ziua Culturii Române, evenimentul „Eminescu ieri şi azi”, dedicat poetului Mihai Eminescu, evocându-se, dintr-o perspectivă multidisciplinară, personalitatea artistică a poetului naţional la 130 de ani de la moartea acestuia, se arată într-un comunicat.

Acest eveniment marchează, totodată, inaugurarea Lectoratului de Limbă Română la Universitatea Complutense din Madrid. La eveniment participă Ambasadoarea României în Regatul Spaniei, Directoarea Institutului de Limbă Română, Vicerectorul Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Decanul Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Complutense din Madrid.

Evenimentul constă dintr-o prelegere intitulată „Eminescu, viaţa şi opera”, susţinută de profesorul universitar şi traducătorul poeziilor lui Mihai Eminescu, José Manuel Megías; un recital de poezie de Mihai Eminescu, în spaniolă, cu proiecţia versurilor în limba română, în interpretarea actorului Ramiro Melgar şi un recital de nai în interpretarea artistei Mariana Preda. De asemenea, la final, va avea loc şi proiecţia primului scurtmetraj  despre prietenia dintre Mihai Eminescu, Ion Creangă şi Veronica Micle, realizat de Octav Minar în 1914, „Eminescu, Veronica, Creangă”.

Evenimentul se va desfășura la data de 15 ianuarie 2019, începând cu ora 19:00, în incinta Centrului Cultural „Casa de Vacas” (Paseo de Colombia 1, 28009, Parque de El Retiro). Cei interesați, se pot înscrie pentru a participa, aici: https://goo.gl/forms/F9s2Hp0KAUCRwuWv2