Ziua Copilăriei în Praga (Republica Cehă), Móstoles, Alcalá de Henares și San Sebastián de los Reyes (Regatul Spaniei)

La debutul lui 2022, în biroul Asociației Românilor din Móstoles se puneau bazele unui eveniment șablon în jurul copilăriei, care să poată fi replicat și adaptat acolo unde trăiesc românii. La scurt timp s-au unit inițiativei Biblioteca Prichindeilor din Praga, Asociația Rază de Soare din Alcala de Henares, și Asociația Bucurie din San Sebastian de los Reyes, se precizează într-un comunicat.

„Totul a început dintr-o documentare inițială, dându-mi seama cu câțiva ani în urmă că Ziua Internațională a Copilului nu este peste tot de 1 iunie. Spania sărbătorește Ziua Copilului pe 15 aprilie. O altă dată, vehiculată ca fiind mondială, este 20 noiembrie. Am mers pe firul roșu al cercetării și am înțeles că sărbătorirea copilăriei nu a fost dintotdeauna așa cum am trăit-o oricare dintre noi – nu -, a început acum nici o sută de ani, printr-o conferință la Geneva unde oamenii vremii au căutat resursele necesare de a da celor mici dreptul la o copilărie care să nu fie echivalentă cu exploatarea prin muncă, ci cu educația și contextul de a o putea primi. Și atunci am avut un moment de AHA! în care am înțeles că misiunea acestei date, undeva de-a lungul unui veac, s-a prăfuit, s-a șters. Nu știam nimic despre asta. Am fost de fapt generații peste generații de oameni care am cunoscut privilegii pe care străbunicii noștri nu le-au avut”, mărturisește Oana Darie, coordonatorul proiectului.

Evenimentul, în interpretarea lui din Móstoles, a reunit povești din România – prin intermediul recent înființatei Biblioteci a Prichindeilor din Comunidad de Madrid, din Polonia – prin participarea Asociației Polonezilor din Móstoles, și Ucraina – prin prezența Asociației «Pentru Viitorul Ucrainei».

La Móstoles, subtitlul neoficial al evenimentului a fost Ziua Copilăriei din centrul și estul Europei și pariul a fost să punem laolaltă varietatea narativă și culturală din aceste spații care sărbătoresc copilăria la această dată și să o prezentăm comunităților care conviețuiesc cu noi. Invitația de a veni să ne cunoască a fost deschisă tuturor copiilor, indiferent care ar fi fost originea lor. Ne-am imaginat un spațiu în care, pentru o zi, chiar în orașul în care locuim și chiar dacă nu suntem de-ai locului în sensul cel mai restrâns al sintagmei, putem – noi și copiii noștri -, juca rolul gazdei; putem chiar noi prin noi înșine, să fim ambasadori ai culturii noastre”,  completează Dorina Șișu, vicepreședinta asociației din Móstoles.

Șablonul evenimentului a avut ca tematică animația și a inclus proiecția filmului Călătoria Fantastică a Maronei (2019), în versiunea sa cu vocile actorilor români, Olimpia Melinte, Marius Manole, Alexandru Potocean, Medeea Marinescu, Maya Burneci, Măriuca Enache, Petru Lupu, Virginia Rogin, Mădălina Craiu, Anghel Damian, Alexandru Bogdan, Irina Antonie și Ilona Brezoianu. Filmul regizoarei Anca Damian este o coproducție franco-belgiană românească și este un basm modern despre iubire necondiționată și sacrificiu, care ne întreabă de cât avem nevoie de fapt ca să fim fericiți?

„Am dorit ca aceste evenimente să aibă personalitate proprie, să reflecte realitatea comunităților de români aflate în jurul asociațiilor organizatoare. Exact asta s-a întâmplat: la Praga participanții s-au strâns în jurul fenomenului «Biblioteca Prichindeilor», care activează deja de doi ani acolo; la Alcalá de Henares, Ziua Copilăriei a debutat cu un emoționant mesaj al unei copile care ne-a amintit de adevărata vocație a acestei zile, aceea de a ne auzi și asculta copiii – poate părea banal să spun asta, dar tinerele generații născute/crescute aici, vin cu date culturale pe care mulți poate nu suntem chiar pregătiți să le înțelegem sau să le acceptăm, căutând să le impunem mereu forme de a fi, în acord cu ce vrem sau visăm noi, adulții; La San Sebastián de los Reyes evenimentul a marcat sfârșitul cursului școlar pentru cursurile de limbă și civilizație română organizate săptămânal de Asociația Bucurie și a fost o întâlnire emoționantă a comunității de acolo, o comunitate strânsă și bine văzută local.” adaugă Oana.

În afară de film, toți micuții participanți au desenat fotograme extrase din film pe asfalt – cu sau fără ajutorul părinților -, și au înțeles că filmul de animație, oricât de ludic poate părea, e de fapt muncă foarte serioasă. La Móstoles, copiii au putut de asemenea să se bucure de aniMate, un atelier de realizare de scurte desene animate prin tehnica  cut-out, stop motion, unde micuții au spus povestea lui Lapabra, un bătrân căpcăun – dar elf de copil -, care ilustrează prima lui schimbare din viață, și povestea lui Gigantin, un băiețel albastru care emigrează cu familia la Móstoles, în care naratoarea îl ajută să învețe vocalele din limba spaniolă printr-un simpatic cântecel.

Scurtele filme vor fi disponibile pe YouTube, odată încheiat montajul, cu titlurile Cuidado con lo que deseas și Gigantin aprende castellano. Ele au fost realizate în spaniolă la alegerea participanților, copii de origine română, spaniolă și chineză. Aceste evenimente s-au derulat sub Înaltul Patronaj al Ambasadei României în regatul Spaniei.

Foto: Asociația Românilor din Móstoles