Zilele Culturii Române la Universitatea din Salamanca: Bucureștiul sefard – O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini

11

În perioada  6-30 martie 2017, Reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid şi Universitatea din Salamanca, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează, în premieră, Zilele Culturii Române la Universitatea din Salamanca.

Inaugurarea a avut loc marți, 7 martie, în prezenţa doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei şi  a domnului Vicente González Martín, decanul Facultăţii de Filologie.

Conform unui comunicat transmis de către ICR Madrid, programul include  expoziţia documentară „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”  care marchează deţinerea de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) şi o serie de patru filme româneşti cu subtitrare în limba spaniolă Filantropica, r.: Nae Caranfil,  Aliyah Dada, r.: Oana Giurgiu, De ce eu?, r.: Tudor Giurgiu şi Amintiri din Epoca de Aur, r.: Cristian Mungiu.

Expoziţia documentară „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”  încheie seria de evenimente organizate de ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei şi Ambasada României în Republica Argentina,  care au marcat Președinția românească a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) din perioada martie 2016-2017. Din seria evenimentelor organizate cu această ocazie amintim prezentarea expoziţiei „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”, la Muzeul Holocaustului din Buenos Aires, în octombrie 2016, şi la Centrul Sefarad din Madrid, octombrie 2016 – ianuarie 2017, conferința „Itinerariu Sefard: Din Imperiul Otoman în Țările Române” și proiecția documentarului Aliyah Dada r.: Oana Giurgiu la Madrid şi conferința “De la Istanbul la Buenos Aires cu escală la București” susținută de Felicia Waldman, la Consiliul Argentinian pentru Relații Internaționale, în octombrie 2016.

Expoziția Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini  își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte). Prin fotografii și materiale de arhivă, preluate din cărțile Istorii și imagini din Bucureștiul evreiesc și Personaje și povești din Bucureștiul sefard publicate de Felicia Waldman şi Anca Ciuciu Tudorancea (Noi Media Print, București, 2011/2016), panourile expuse documentează cei peste 500 de ani de istorie a evreilor spanioli care inițial au traversat, iar mai apoi s-au și stabilit în București, aducând cu ei negoțuri inedite, dar și instituții comunitare, asezăminte educaționale și organizații culturale.