Zaragoza: Ziua Comunității Românești din Aragon

27

1 [640x480]

În data de 23 aprilie a.c., Ambasada României la Madrid a fost prezentă, prin participarea domnului Ilie Bănică, prim colaborator, și a doamnei Magdalena Lungu, consilier diplomatic, la celebrarea Zilei Aragonului și a Zilei Comunității Românești din Aragon, urmare invitației transmise de către Asociația Acasă din Zaragoza.

În prima parte a programului, reprezentanții Ambasadei împreună cu reprezentantul Consulatului României la Zaragoza, doamna Lucica Tudoran, și președinta Asociației Acasă, doamna Gabriela Mărginean, au participat la ceremonia organizată de către Guvernul Regional pentru marcarea Zilei Aragonului.

În discursul oficial, președintele Aragonului a susținut necesitatea reformării Constituției Spaniei în scopul susținerii competenței, a autoguvernării, a unui model îmbunătățit de finanțare regională, ce pot fi asigurate în cadrul unei structuri statale federale.

În continuare, cei doi diplomați au participat la sărbătorirea Zilei Comunității Românești din Aragon, ce a avut loc în Parcul de distracții din Zaragoza. Domnul Ilie Bănică a felicitat Asociația Acasă și pe președinta acesteia, doamna Gabriela Mărginean, pentru inițiativa de a institui o zi a comunității românești din regiune și pentru demersurile pe care le-a făcut în ultimii trei ani pentru organizarea în condiții excelente a acestui eveniment de anvergură.

În acest context, a transmis celor prezenți salutul ambasadorului României în Spania şi aprecierea pentru preocuparea Asociației Acasă de a populariza valorile spirituale românești și a le transmite noilor generații de români din Aragon, despărțite de mii de kilometri de spațiul cultural românesc, precum și speranța că această sărbătoare se va transforma într-un eveniment anual, de promovare a filonului românesc și a multiculturalismului în zona Aragonului.

Un mesaj de susține și apreciere a fost transmis și din partea ICR, de către domnul Radu Băltășiu, director al Direcției Românii din Afara Granițelor, evenimentul cultural fiind finanțat parțial de ICR București.

Programul artistic a fost susținut de vedete consacrate ale cântecului popular românesc, precum: Dumitru Fărcaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Petrică Mâțu Stoian, Margareta Clipa ș.a.

Sponsorii evenimentului: Carmangeria Românească, Cuptorul de Aur, Cofetaria Caprichio, Digi Mobil, DKV și Nutriție, Asterra, Foto Bartha, Servi Repara, My Moments, Logistica Neluțu Moise, Copisteria Low Cost și nu în ultimul rând partenerul media Radio Mit Zaragoza.

2 [640x480] FB_IMG_1461709998376 [640x480] FB_IMG_1461710046117 [640x480] FB_IMG_1461710053184 [640x480]