Anotimpul rece, oricât ne-ar părea de dușmănos, are frumusețea lui: ninsorile ca-n povești, sporturile de sezon (schiul, săniuța, patinajul), acrobațiile pe pârtii, vinul fiert băut la o cabană montană, alături de prieteni buni; gerul care mușcă din obraji, dar care nu mai lasă virușii să ne atace, stratul de zăpadă în care ni se afundă picioarele până la genunchi, gheața pe care patinăm liberi până ne îngheață vârful nasului.
Odată cu luna decembrie, drumurile ni se îndreaptă către stațiunile montane unde ne putem bucura de toate aceste „tratații” cu care ne îmbie iarna. Astfel că ajungem în Straja, stațiune din Masivul Vâlcan, ce aparține administrativ de orașul Lupeni din județul Hunedoara. Aflată la altitudinea de 1445 de metri, Straja are de toate: pârtii de schi, închiriere de echipamente sportive, telescaun, teleschi, cabane, restaurante, pensiuni, discotecă, mâncare bună și câteva obiective de vizitat. Accesul se face din Lupeni, pe un drum asfaltat lung de opt kilometri ori cu telegondola.
Datorită așezării pe versantul nordic, stațiunea beneficiază de zăpadă timp de mai multe luni din an – de regulă, începând din noiembrie și până în aprilie. Există și tunuri de zăpadă care intervin dacă nu este suficientă cantitatea naturală de precipitații; sunt și pârtii pe care se folosește numai zăpadă artificială. Dispunerea pârtiilor face ca pe acestea se poate schia chiar și în condiții meteo mai dificile. În total, pârtiile din Straja oferă 26 de kilometri de domeniu schiabil. Peste 200 de cabane, case de vacanță, pensiuni și vile formează oferta de cazare din stațiune, dintre acestea aproape 40 fiind omologate cu 1, 2 și 3 stele.
Chiar de Ziua Națională a României din acest an, un nou telescaun (al treilea din zona de agrement) a fost inaugurat în stațiune. Acesta va funcționa pe distanță de un kilometru, servind nu mai puțin de trei pârtii. În Straja sunt amenajate 12 pârtii, fiecare fiind echipată cu teleschi, iar cinci dintre ele au și instalație nocturnă. Întreținerea lor se face în permanență cu utilaje de bătătorit zăpada pentru a le menține în cele mai bune condiții de utilizare. Cea mai lungă pârtie este Pârtia Straja, care are 8,1 kilometri. În stațiune există în permanență un detașament al Jandarmeriei Montane și un serviciu public Salvamont, care asigură ordinea, protecția și acordarea primului ajutor în caz de accidente.
Deși a fost declarată stațiune abia în anul 2002 (fiind, astfel, una din așezările „tinere” de acest tip din România), Straja este extrem de căutată. Cabanele sunt rezervate și cu câte jumătate de an în avans, în special pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Locul a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice de iarnă din vestul României. Stațiunea are multe de oferit și vara: excursii pe poteci de munte, relaxare în aer curat, peisaje spectaculoase. Dar iubitorii de schi se înghesuie aici de îndată ce camerele video ce monitorizează pârtiile arată că s-a așternut zăpadă suficientă.
Prima datare a localității Lupeni vine din urmă cu 350 de ani. În acele timpuri, ocupația de bază a localnicilor era creșterea animalelor. Odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, în secolul al XIX-lea, zona a fost intens colonizată și orașul Lupeni a devenit un puternic centru industrial carbonifer al României. Mineritul a ajuns să fie ocupația de bază. Aici se află cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni. Din păcate, dificultățile întâmpinate de domeniul minier din România a făcut ca tot mai puțini mineri să aibă locuri de muncă, în vreme ce numărul șomerilor a crescut simțitor. Regiunea a devenit mai săracă, iar investițiile – în afara celor puține și private din domeniul turismului – sunt ca inexistente.
În stațiunea Straja există un schit ridicat în memoria celor 800 de soldați ce au murit în acești munți în timpul unei bătălii din Primul Război Mondial. Unii dintre aceștia sunt înmormântați chiar în cimitirul eroilor din Lupeni. Schitul poartă numele Sfinților Constantin și Elena și este un obiectiv turistic vizitat de toți cei care ajung în stațiune. Nu departe de schit se află Crucea Eroilor, ridicată pe munte din același motiv. Monumentul are 18 metri înălțime și 9 metri lățime. Intrarea în schit se face printr-un tunel artificial lung de 57 de metri; pe pereții săi sunt dispuse icoane ale sfinților din calendarul creștin – ortodox, după zi și lună.
Stațiunea este locul ideal pentru a petrece un weekend de iarnă, dar trei zile s-ar putea să nu fie suficiente pentru a vă bucura de tot ce are de oferit. Ideal ar fi să vă alocați măcar o săptămână de vacanță. Pentru a sărbători noul an în această stațiune montană este bine să vă rezervați o cabană sau locuri la pensiune încă din vară; la acest moment, cu siguranță nu mai sunt locuri! Dar poate vă notați destinația pentru anul viitor. Până atunci, Hoinarul prin România vă dorește Sărbători Minunate și La Mulți Ani!
Autor: Camelia Jula
Fotografii: Complex Montana / skistraja.ro