Alexandru George Lazăr trăiește de mai bine de 10 ani în Spania și lucrează ca partener al unei case de avocatură şi profesor asociat la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, fiind totodată doctorand la ESADE (Facultatea de administrare a afacerilor – Barcelona). De curând, Alexandru și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile parlamentare din decembrie 2016, dorindu-și să devină „avocatul diasporei„.
De-a lungul anilor, Alexandru a fost aproape de problemele comunității românești din Regatul Spaniei. În timpul studenției a efectuat voluntariat pentru LSRS Spania (Liga Studenților Români din Străinătate), iar ca tânăr avocat a oferit consiliere juridică pro bono, românilor care, din motive economice, nu au avut acces la un avocat spaniol. (Pro bono este prescurtarea expresiei latinești Pro bono publico, în traducere: pentru binele public. Ea se referă la asumarea unei activități realizată în interesul comunității, pentru binele care ne privește pe toți, fără recompensă financiară).
Cu toate că deține o impresionantă carieră efectuată la firme de avocatură de mare prestigiu, atât la nivel național cât și internațional, Alexandru George Lazăr își dorește să contribuie din prima linie politică, la rezolvarea problemelor românilor din străinătate.
Alexandru este un candidat pentru alegerile parlamentare, total atipic (conform DEX, ATÍPIC = Care se abate de la caracteristicile obișnuite, de la tipul comun). În apelul său adresat românilor care vor să îl susțină pentru a intra în cursa politică, acesta declară că se va prezenta la alegeri doar dacă românii din diaspora își doresc acest lucru, obținând de trei ori mai multe semnături decât numărul prevăzut de legea electorală.
Pentru a vă convinge singuri dacă Alexandru George Lazăr merită susținerea românilor din Peninsula Iberică, i-am adresat câteva întrebări în acest sens.
De cât timp locuieşti în Spania?
„Trăiesc în Spania din anul 2003. Mai precis, până în 2008 am locuit în Granada, deoarece am studiat Dreptul la Universitatea din Granada. În 2008, m-am mutat în Barcelona, pentru că începeam studiile primului master în cadrul ISDE. Tot în 2008-2009, în timpul masterului, am fost contactat de cei de la Baker & McKenzie (firmă de avocatură lider la nivel mondial). Astfel, am rămas în Barcelona.”
Cum ai luat decizia de a candida la alegerile parlamentare pentru diaspora?
„Decizia am luat-o în acest an, după ce mai mulţi membri ai comunităţii românești m-au contactat, în mod separat, să mă întrebe de ce nu candidez. Ei mi-au spus că au încredere în mine şi că sunt convinşi că aş putea milita pentru drepturile noastre, ale celor din diaspora.
Prin urmare, viziunea mea este de a fi avocatul diasporei în Parlament. Grija față de diaspora în legislativul actual a atins un minim istoric post-decembrist. Ba chiar pentru unii parlamentari, milioanele de români plecați în străinătate în căutarea unui trai mai bun au constituit o temă de luat în derâdere. Vreau să fiu acea voce independentă și capabilă în Parlament, care să apere cu dedicație interesele diasporei.”
Esti membru fondator al PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor). Care au fost motivele care te-au determinat să faci parte din această echipă?
„Oamenii aceştia sunt oneşti, buni profesionişti, nu au fost activi în politică şi sunt proactivi. Acest aspect este foarte important. Tot grupul este alcătuit din persoane care au demonstrat valoarea lor în mediul profesional şi academic. Oameni care au decis să facă acest pas pentru că s-au săturat, ca şi mine, ca timp de 26 de ani să îşi bată joc unii şi alţii de votul nostru.”
De ce independent şi nu în cadrul PACT?
„Decizia de a candida independent am luat-o împreună cu cei din PACT. Ca jurist înţeleg perfect faptul că mandatarul poate fi mandatar doar dacă cei ce îl împuternicesc (votanţii) îl doresc. Vreau să fiu în primul rând, și mai presus de toate, vocea mandanţilor (votanţilor) mei în parlament și nu a unui partid politic.”
Ai mai fost activ în vreun partid politic?
„Nu. Niciodată nu am fost activ în alte partide politice. Cred că acest aspect este unul dintre avantajele noastre. Nu suntem obişnuiţi cu compromisurile pe care deseori auzim că le-au făcut sau le fac persoanele din partidele vechi.”
Care au fost problemele cu care te-ai confruntat fiind „român în diaspora”?
„Problemele nu le-am întâmpinat din partea spaniolilor şi nici a Spanei. Nu am suferit vreo discriminare în nici un moment. Problemele cu care m-am confruntat au fost de obicei cele birocratice, venite de la statul român, şi cele ce ţin de imaginea românilor în străinătate. Din păcate, nu suntem uniţi şi astfel nu avem vocea puternică pe care am putea să o avem în ţările noastre de adopţie. Trebuie să avem în vedere că în Spania şi Italia, după italieni şi respectiv spanioli, noi românii suntem cei mai numeroşi. Dar acest aspect nu se reflectă şi în puterea de decizie a comunităţii, din păcate. De ce? Pentru că nu există unitate! Trebuie să ne unim forţele şi să stabilim obiective comune, concrete. Numai aşa putem reuși să apărăm drepturile şi interesele comunităţii. Îmi place foarte mult o pildă: „o săgeată, oricât de ascuţită este, o poţi rupe cu uşurinţă pe genunchi. Dar dacă toate săgeţile din tolbă se unesc, atunci se va rupe … genunchiul.” Această pildă este valabilă şi pentru comunitatea noastră românească. Trebuie să lăsăm vanitatea şi propriul orgoliu deoparte şi să vedem care este interesul comunităţii.”
Care ar fi un prim set de măsuri ce ar trebui luat pentru românii din străinătate?
„În primul rând doresc să identific, împreună cu oricare dintre membrii diasporei care dorește să mă contacteze, problemele cu care se confruntă românii din diaspora şi să încercăm împreună să găsim soluţii. Consider că trebuie să facem mai întâi acest prim pas şi după, să redactăm eventuale proiecte de lege.
Cu siguranţă vor include puncte comune tuturor comunităţilor de români din diaspora. Dar trebuie să avem în vedere că problemele celor ce trăiesc și muncesc în Spania nu sunt aceleaşi cu ale celor ce locuiesc în SUA sau în Moldova. De aceea, trebuie să croim soluţii pe măsura problemelor. Altfel, nu facem decât să rezolvăm parţial şi imperfect nevoile oamenilor.
Nu îmi place limbajul de lemn. Sunt pragmatic. Știu să identific probleme, să găsesc soluţii şi să aplic mai departe. De aceea doresc să fiu în permanentă legătură cu reprezentanţii din fiecare zonă din diapora unde există români. De ce? Pentru că problema de astăzi este A, dar mâine este B. Problemele unei comunităţi sunt ca o entitate vie. Se modifică cu trecerea timpului. Cu toate acestea, există un set de teme către care vreau să îmi direcţionez atenţia în primele momente ale mandatului. Printre acestea, aș menționa:
- statutul românilor din diaspora;
- convenţii de dublă cetăţenie;
- convenţii de evitare a dublei impozitări (de exemplu, cea semnată între România şi Spania este de mai bine de 30 de ani);
- acordarea de ajutor femeilor care sunt maltratate în străinătate şi pentru a se întoarce cu copiii în România (sprijin juridic gratuit prin crearea unui sistem adecvat);
- reducerea birocraţiei pentru recunoaşterea calificărilor profesionale obţinute în diaspora;
- pregătirea şi apărarea drepturilor muncitorilor români din diaspora;
- acordarea de asistenţă juridică celor ce sunt în situaţii economice precare. Crearea unui canal direct (descentralizat) de comunicare pentru ca românii din diaspora să poată, în timp real, să ceară soluţionarea problemelor;
- promovarea cadrului legislativ necesar pentru ca românii din diaspora să poată realiza investiţii şi crea întreprinderi mici şi mijlocii în România, investiţiile urmând să le fie garantate de către Statul Român;
- reducerea birocraţiei consulare prin informatizarea sistemului consular şi eficientizarea sa.”
Cum pot lua legătura cu tine cei care ar dori să te susţină?
„Îmi pot scrie pe adresa de e-mail: al.diaspora.43@gmail.com sau mă pot contacta pe Facebook sau pe Skype şi mă pot ajuta să adun semnături accesând acest link:
Conform legii trebuie să strâng aproximativ 5.000 de semnături de susţinere. Dar eu, ca avocat care înţelege însemnătatea şi importanța împuternicirii prin mandat, nu doresc să mă prezint cu 5.000 de semnături de susţinere. Eu îmi doresc să mă prezint doar dacă românii din diaspora își doresc acest lucru pentru că numai împreună putem reuşi! Dacă românii din diaspora consideră că pot ajuta comunitatea, o voi face. De aceea, dacă până la sfârşitul lunii septembrie voi avea 15.000 de semnături de susţinere, mă voi prezenta. De ce? Pentru că numai atunci voi înțelege că românii din diaspora își doresc să fiu vocea lor în Parlament.”
Nota redacției – Occidentul românesc:
Alexandru George Lazăr a fost distins cu „Premiul de Excelență în avocatura de business” în cadrul Galei de Premiere a Campaniei „Noi susținem excelența!”‚ Prima Ediție 2015 – 2016, eveniment organizat de către publicația în limba română Occidentul românesc și este nominalizat pentru Ediția a II-a, 2016 – 2017, la secțiunea „Profesioniști români în Spania”, categoria „Avocați de succes”.
Contribuie și tu...
Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.
Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.
Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!
Doar o dată
Doar o dată
Doar o dată
Alege suma și doneză lunar
Îți mulțumim!
Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.
Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.
Vă mulțumim.