Vizita scriitorului român Mircea Cărtărescu la Sevilla

Consulatul General al României la Sevilla, Regatul Spaniei, a organizat împreună cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Universitatea Sevilla și Facultatea de Filologie, un eveniment literar cu scriitorul român Mircea Cărtărescu și personalități spaniole din lumea literară.

Evenimentul s-a desfășurat joi, 3 martie a.c., în două etape. Astfel, în prima parte, Mircea Cărtărescu a susținut un dialog interactiv cu studenții Universității Sevilla, moment literar găzduit de prestigioasa instituție universitară fondată în anul 1505, la care au participat, alături de distinsul scriitor român, Carmen Vargas Macías – vicerector al Universității Sevilla, Bogdan Stănescu – consul general al României la Sevilla, Maria Pop – director al ICR Madrid, precum și membrii reprezentativi ai corpului profesoral din Universitatea Sevilla și personalități spaniole din domeniul literar.

Subiectul principal al dialogului purtat cu studenții prezenți la reuniune a fost dedicat literaturii și poeziei ca forme asumate de existență. Pe parcursul interacțiunii cu auditorul prezent, scriitorul român a abordat și subiecte referitoare la valoarea etică și socială a literaturii, la granițele flexibile dintre realism și fantastic. Dialogul purtat de Mircea Cărtărescu cu studenții de la Universitatea Sevilla a fost unul dinamic, participanții fiind impresionați de retorica cunoscutului scriitor român.

Cea de a doua etapă a vizitei scriitorului român la Sevilla s-a desfășurat în incinta cunoscutei librării Verbo situată în centrul istoric al capitalei Andaluze. În cadrul întâlnirii, Mircea Cărtărescu a purtat un dialog deschis cu invitații și cititorii operelor sale. Evenimentul s-a finalizat cu o sesiune de autografe.

Mircea Cărtărescu este poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român. Este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi.