Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii în perioada 19 – 22 septembrie, care a cuprins o serie de evenimente marcante. Cel mai important moment a fost discursul susţinut în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de la New York. În cadrul vizitei sale pe teritoriul american, preşedintele României s-a întâlnit şi cu comunitatea românească din Philadelphia (Pennsylvania).
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire la New York cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, dar şi cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid şi din Egipt, Abdel Fattah Al Sisi. De asemenea, preşedintele României a participat la dejunul oferit de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în onoarea şefilor delegaţiilor, la întâlnirea tradiţională cu şefii organizaţiilor evreieşti din SUA, la recepţia organizată de UE în onoarea şefilor de delegaţie şi, împreună cu soţia sa, Carmen, la recepţia oferită oferită de preşedintele american, Donald Trump şi prima doamnă a SUA, Melanie Trump. În cadrul vizitei, Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip şi a participat la două evenimente speciale: lansarea raportului „HeForShe”, o iniţiativă destinată promovării egalităţii de gen şi la evenimentul „Making education for pace”, organizat chiar de România şi centrat pe ideea educaţiei pentru pace, despre care preşedintele a afirmat că a fost „foarte bine primit”.
În discursul rostit la ONU, preşedintele României a reiterat faptul că România îşi menţine angajamentul faţă de iniţiativa comună cu Spania privind posibila înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului. De asemenea, el a anunţat că România doreşte să ocupe un loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU pe perioada 2020 – 2021. „Oameni din întreaga lume încă suferă de efectele brutale ale războiului, sărăciei, inegalităţii şi nedreptăţii. Tensiunile asupra identităţii şi credinţei culturale sunt în creştere chiar şi în societăţile tradiţional deschise şi tolerante. Dezastrele naturale provoacă pagube tot mai mari de la an la an. Atacurile teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate. (…) Mai mult ca oricând, un sistem internaţional bazat pe reguli – supremaţia legii la nivel internaţional – este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie să aibă la dispoziţie instrumentele esenţiale pentru a funcţiona ca o organizaţie eficientă care să reflecte voinţa membrilor săi şi să se bucure de încrederea tuturor oamenilor de pe glob. Totodată, noi, statele membre, trebuie să dăm dovadă de un angajament mai ferm faţă de organizaţie”, a afirmat Iohannis. El a subliniat şi faptul că implicarea activă în educaţie şi asigurarea prosperităţii oamenilor sunt cele mai eficiente metode de prevenire a instabilităţii şi a crizelor.
În cadrul vizitei sale, Klaus Iohannis a ajuns şi în Philadelphia (statul Pennsylvania), unde a vizitat complexul Independence Hall şi s-a întâlnit cu comunitatea de români de acolo. „Mă bucur să vă întâlnesc aici, într-o săptămână plină de evenimente de politică externă”, s-a adresat preşedintele românilor prezenţi la întâlnire. „Când am pregătit această deplasare, mi-am exprimat dorinţa expresă să întâlnesc o comunitate de români. În afară de faptul că sunteţi o comunitate de care suntem mândri, aveţi în Philadelphia o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar iată că se întâmplă ca aici să găsim un document – şi astăzi am avut ocazia să vedem originalul – care a contribuit la existenţa României ca stat modern. Este acea renumită Declaraţie de Principii care, împreună cu opinia fermă a Preşedintelui Wilson de la acea vreme, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, ziua noastră naţională”, a subliniat preşedintele, referindu-se la faptul că prevederile respectivei declaraţii s-au constituit în prima formulare explicită a dreptului la autodeterminare al popoarelor. „Cum probabil ştițţ, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru românii din Transilvania, practic, a fost acea şansă să se alăture României, iar pentru România cred că a fost o mare şansă că i s-a alăturat Transilvania”.
Preşedintele a reamintit, totodată, de faptul că România are o relaţie „funcţională” cu administraţia Trump şi că există discuţii înaintate despre parteneriatul strategic româno – american. El a spus că actualul preşedinte al SUA apreciază comunitatea românească de pe teritoriul american. „Comunităţile româneşti, aşa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar şi pentru România. Ştiţi că de la început am dat o atenţie deosebită Diasporei şi fac această chestiune din convingere. Sunteţi importanţi pentru noi, sunteţi vitali pentru păstrarea legăturii cu patria şi mă bazez foarte mult pe dumneavoastră şi pe ceilalţi români din Statele Unite ale Americii, atunci când vine vorba despre parteneriatul strategic cu SUA. Este extrem de important că sunteţi, şi dumneavoastră, şi celelalte comunităţi, comunităţi foarte bine integrate. Contribuiţi efectiv, ca şi americanii, la bunăstarea acestei ţări şi vă rog să contribuiţi în continuare la bunăstarea relaţiei dintre ţările noastre”, a mai transmis preşedintele României comunităţii româneşti din Philadelphia.
Autor: Redacţia Occidentul Românesc
Sursa foto: Administrația Prezidențială