Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, în vizită de lucru în Regatul Spaniei

2014-05-24_bs_spania1 [640x480]

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, efectuează o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în perioada 23-25 mai 2014.

În cadrul componenţei oficiale a vizitei, demnitarul român s-a întâlnit cu subdelegatul Guvernului din Castellón de la Plana, David Barelles Adsuara, primarul orașului Castellón, Juan Alfonso Bataller Vicent, și primarul orașului Mislata, Carlos Fernández Bielsa.

Ministrul delegat a vorbit despre factorul catalizator pe care îl reprezintă comunitatea românească din Spania în dezvoltarea relațiilor bilaterale. De asemenea, a fost evidențiată cooperarea bilaterală excelentă, transpusă și în planul sprijinului constant acordat comunității românești. În context, oficialul român a solicitat susținerea autorităților spaniole pentru continuarea proiectului privind predarea cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR). Cu ocazia întrevederii cu primarul din localitatea Mislata, în care există o importantă comunitate românească, cei doi oficiali au stabilit dotarea uneia dintre bibliotecile publice cu un fond românesc de carte, care urmează a fi transferat, în perioada imediat următoare, de către Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni.

Interlocutorii spanioli au evidențiat nivelul ridicat de integrare a comunității românești în societatea spaniolă, concluzionând că aceasta contribuie la consolidarea relațiilor dintre cele două țări. Un alt subiect de discuţie l-a reprezentat încheierea unui Acord între părți care să stabilească reglementări de ordin social.

Întâlnirea cu reprezentanții comunității și ai mediului asociativ a oferit, pe de o parte, ocazia unei mai bune cunoașteri a preocupărilor și problemelor cu care se confruntă comunitatea și, pe de altă parte, a strategiilor și programelor Guvernului României destinate comunității și implementate prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Totodată, ministrul delegat a pledat pentru participarea la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, explicând importanța implicării în acest proces democratic.

De asemenea, în cadrul discuţiilor s-a abordat subiectul consolidării spiritului comunitar, contributor net la dezvoltarea dimensiunii organizatorice, arătându-se că un mediu asociativ bine structurat sporeşte eficienţa demersurilor angajate în favoarea membrilor comunității.

În orașul Mislata, demnitarul român a participat la un târg românesc, organizat de către Asociația Femeilor casnice din localitate, care a avut drept scop promovarea valorilor tradiționale.

Duminică, 25 mai 2014, demnitarul român își va exercita dreptul de vot, alături de diaspora românească, la secţia de vot constituită în cadrul Consulatului României de la Castellon de la Plana.