„Viermii şi ciumpalacii” de peste hotare sunt solidari cu cei din ţară

Românii din străinătate s-au solidarizat cu protestatarii din România. În faţa ambasadelor şi a consulatelor României de peste hotare, de la  Madrid, Paris, Strasbourg, Roma, Padova şi Montreal, români din diaspora au susţinut cauza protestatarilor din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării. La Madrid, în faţa Ambasadei României s-au adunat peste o sută de „indignaţi” protestatari din rândul românilor care trăiesc şi muncesc în Spania, exprimându-şi nemulţumirea faţă de Guvernul de la Bucureşti şi de preşedintele Traian Băsescu. Nota de umor nu a lipsit din mesajele lor de protest, într-unul dintre acestea ei scandând „Vă rugăm să ne scuzaţi/ Nu trimitem cât furaţi!”, protestatarii referindu-se la faptul că români sunt nevoiţi să îşi părăsească familiile şi să muncească în străinătate, ca să le poate întreţine.
Şi în Franţa, comunitatea românilor a participat la acţiuni asemănătoare, de susţinere a protestatarilor din România. La Strasbourg, în faţa Consulatului României, s-au adunat 40 de români, care au vrut „să transmită un mesaj comun” şi să arate că sunt „civilizaţi” şi că cei care protestează în România „sunt exact ca noi”, după cum a explicat Oana Niculescu, organizatoarea protestului de solidaritate de la Strasbourg. Câteva zeci de persoane au protestat şi în faţa Ambasadei României din Paris. Majoritatea participanţilor erau tineri, studenţi sau absolvenţi ai unor universităţi franceze. „România solidară şi în ţară, şi în afară”, era unul dintre sloganurile lor. Întrebaţi cum ar trebui să arate România pe care şi-ar dori-o, protestatarii au răspuns că în nici un caz cum arată acum. „Să arate cât mai aproape de cum arată ţările din Occident, în care suntem obligaţi să plecăm pentru a avea o viaţă civilizată şi lipsită de problemele pe care le au cei care rămân acasă”, a precizat unul dintre ei.
„Nu facem parte nici dintr-o asociaţie, nici dintr-o organizaţie. Suntem doar tineri şi voci inviduale, care se coalizează să manifeste solidar în sprijinul României”, a spus altcineva.
În Italia, românii care s-au solidarizat cu protestatarii din România au pichetat sediul Ambasadei României din Roma, începând cu ora 12:00, din Strada Nicolo Tartaglia, nr. 36.
Manifestaţii de solidaritate cu protestatarii din România au fost organizate şi în Padova, la iniţiativa Nonei Evghenie, consilier în Primăria Romei pe listele Partidului Democrat. Un grup de români din Padova a pichetat Prefectura oraşului, simultan cu acţiunile organizate la Roma, „în semn de solidaritate cu manifestanţii din România”, cerând „demisia preşedintelui Băsescu şi un Guvern de tehnocraţi”. Nona Evghenie a mai spus că a fost creat un grup de susţinere şi pe Facebook, în care românii din Italia îşi manifestă susţinerea faţă de protestatarii care au manifestat în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi în alte oraşe: „În mai puţin de două zile au fost adunate 640 de adeziuni”. „Protestul de duminică”, ţine să precizeze Nona Evghenie, „nu are nici o culoare politică şi a fost organizat de conaţionalii mei, rolul meu fiind acela de a-i ajuta din punct de vedere organizatoric, ţinând cont de faptul că le susţin mesajul”.
Şi românii din Canada s-au mobilizat pentru susţinerea celor din România. Dacă acum câţiva ani diaspora română, în general, şi cea Montrealul, în special, dădeau procente aproape de 100% în favoarea lui Traian Băsescu atât la alegerile prezidenţiale (2004 şi 2009), cât şi la referendumul din 2007 privind demiterea sa din funcţia de preşedinte al României, anul acesta pare să aducă o schimbare în viziunea lor asupra conducerii de la Bucureşti.
A adus însă o schimbare de optică a unei părţi a românilor din Montreal, o dată ce, în ciuda gerului de până la minus 40 de grade Celsius, un grup de români a rezistat în stradă pentru a cere, în faţa Consulatului General al României de la Montreal, demisia din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului premierului Emil Boc, precum şi alegeri anticipate, relatează Zig-Zag, o publicaţie româno-canadiană. Numărul protestatarilor a fost mic, de cel mult 30 de persoane, care s-au împărţit în „ture” sâmbătă, în faţa Consulatului, din cauza gerului, intrând pe rând să se încălzească în sediul unei bănci de la parterul clădirii.
Lozincile scandate şi pancartele purtate de manifestanţi conţineau mesaje antiprezidenţiale: „NO to Romanian Neocomunism! Demisia!”, „Jos Băsescu şi clanul lui!”, „Viermii şi ciumpalacii de la Montreal suntem alături de cei de acasă”, „Românii din Montreal, Canada sunt solidari cu Piaţa Universităţii”, „Ia-ţi cocoşul şi puicuţa/ Şi dă la popor punguţa”, „Un pirat hidos şi chior/ Şi-a bătut joc de popor” sau „Pierdut clasă politică. O declar nulă”. Un copil a avut chiar propria pancartă – „România, trezeşte-te! Eu sunt mic, dar ţara mea e mare”. Sursa: jurnalul.ro, zig-zag