Victor Ponta: Un președinte trebuie să unească societatea și acesta este marele meu proiect

129

pontav

Kasandra Kalmann Năsăudean: Românii din străinătate au fost dintotdeauna importanți pentru România atât pentru votul lor cât și pentru faptul că banii pe care îi trimit în țară contează pentru economia românească. Cu toate acestea nu există condiții optime pentru românii cu drept de vot și aici mă refer la numărul secțiilor de votare insuficiente și la distanțele foarte mari între acestea. Ce veți întreprinde în acest sens?

Victor Ponta: Am încercat la aceste alegeri să asigurăm condiții cât mai bune pentru votul românilor din străinătate. Întotdeauna vor exista nemulțumiri legate de numărul secțiilor de votare. Am vizat să realizăm un echilibru, să aplicăm cea mai bună soluție, în ceea ce privește numărul și distribuția acestora. Sper ca în viitor clasa politică să fie suficient de matură și bine intenționată încât să propună și alte soluții viabile pentru românii din Diaspora, care doresc să își exercite votul la alegerile din România. Au existat diverse proiecte privind votul prin corespondență, dar toate acestea au fost viciate de lipsa unor prevederi clare privind securitatea și confidențialitatea voturilor.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Credeți ca prerogativele președintelui României pot ajuta în mod real românul din diaspora? Ne puteți da câteva exemple despre acțiunile dumneavoastră dacă veţi fi ales în această funcție?

Victor Ponta: Președintele are cel mai important rol în politica externă a României. Acesta are cel mai mare grad de influență și legitmitate să intervină în favoarea românilor din Diaspora, în relațiile cu omologii săi și cu autoritățile din alte state. Pentru aceasta, este nevoie însă de un președinte care să își asume acest rol, chiar și atunci când riscă să nu îl facă cel mai simpatic în relația cu diverși lideri politici străini. Spre exemplu, atunci când i-am transmis o scrisoare premierului David Cameron în care atrăgeam atenția asupra discursului xenofob al diverșilor politicieni și a unei părți a presei din Marea Britanie mă interesa ca românii să se simtă apărați. În toate vizitele externe pe care le-am efectuat am militat pentru protecția drepturilor românilor aflați în aceste state. Guvernul va finanța Congresul Românilor de pretutindeni, din noiembrie, tocmai pentru a permite reuniunirea celor din Diaspora într-o formă organizată, puternică. Vom extinde serviciile consulare și căutăm soluții pentru a reduce taxele pentru aceste servicii. Este o preocupare majoră a noastră ca serviciile consulare să fie și satisfăcătoare și ușor de accesat pentru toți românii din afara granițelor. De asemenea, ne propunem să preluăm inițiativele SMART Diaspora, care înseamnă oportunități pentru cei care revin în țară, cum ar fi: reduceri fiscale, implicarea în atragerea de investitori străini, programe de training în instituțiile statului, cu posibilitate de angajare.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum se va schimba viața românilor din străinătate cu dumneavoastră președinte?

Victor Ponta: Cu siguranță se va simți faptul că românii din Diaspora au un președinte care le protejează interesele. Voi fi un președinte care se va lupta pentru ei, dar care se va bate și pentru a avea condiții, să îi aducem în țară pe cei care acum își fac, spre exemplu, studiile în străinătate.

Kasandra Kalmann Năsăudean: În staff-ul de la președenție vă propuneți să cooptați și români din străinătate cu care să vă puteți consulta în permanență?

Victor Ponta: Da! Pentru mine, aducerea în Guvern a unui cadru didactic de la Harvard a ajutat la schimbarea mentalităților. Așa cum în Guvern am adus oameni care au făcut parte din Diaspora românească, cu siguranță voi aplica același model și la Administrația Prezidențială. Am văzut cât de utilă este experiența românilor din afară, inclusiv pentru ca noi politicienii să le înțelegem problemele, dar și pentru sfaturile utile pe care le dau pentru România.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Prin ce metode veți încerca depolitizarea (partizană) a instituției prezidențiale?

Victor Pona: Președintele trebuie să fie al tuturor românilor, să respecte toate păturile societății și să asigure un echilibru. Un președinte trebuie să unească societatea și acesta este marele meu proiect – reunirea românilor, după fracturile care s-au produs în societate în ultimii ani, inclusiv în relația dintre cei din Diaspora și cei din țară. Va fi important în acest sens, ca și la Administrația Prezidențială să fie mai mulți tehnocrați, specialiști, nu oameni politici.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Trăim momentul schimbărilor. Alegerile prezidențiale din România sunt programate a avea loc în 2 noiembrie 2014. Pentru funcția de președinte s-au înscris 14 candidați. Care este părerea dumneavoastră în legătură cu acest aspect?

Victor Ponta: Aș vrea să cred că numărul candidaților exprimă interesul larg pentru soarta României, că sunt mulți care își doresc să facă lucruri bune pentru români. Până la urmă, oricine are dreptul să candideze. Nu cred că numărul de candidați trebuie să fie explicat în vreun fel. Au existat alegeri cu și mai mulți candidați.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Se cunoaște foarte bine vendeta care există între foști parteneri sau aliați. De ce credeți că este atât de intensă?

Victor Ponta: Această realitate trebuie schimbată, iar cel care poate da semnalul unei schimbări autentice este Preşedintele. După 10 ani de scandal care s-au suprapus peste cei 25 de ani de tranziţie, avem nevoie de o schimbare, de un nou început. Ambiţia mea este să aducem o schimbare autentică, una în care scandalul şi războiul politic să nu îşi mai facă loc la vârful statului. După alegeri, războiul politic trebuie să se oprească, pentru a lăsa loc reconstrucţiei ţării după un proiect alcătuit din priorităţi care să aibă legătură cu agenda românilor, cu viaţa reală. Pentru a lăsa loc construcţiei, prin politici publice inovative, inteligente, consistente cu nevoia de modernizare a României.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Cum considerați că se poate schimba acest gen de comportament?

Victor Ponta: Este imposibil să demarezi un proiect naţional cu un popor dezbinat, împărţit în tabere şi grupuri, care pe zi ce trece îşi anulează criteriile de apartenenţă şi le dezvoltă pe cele de izolare. Va fi imposibil să clădim ceva durabil dacă nu vom reuşi să fim împreună. Și, dacă, din cele mai înalte poziţii ale statului român vor porni mereu mesaje încărcate de ură, dispreţ, violenţă sau intoleranţă, nu vom reuşi să fim împreună. De aceea, avem nevoie de unitate, de aceea vorbesc despre o a doua Mare Unire a românilor. Până la urmă, politicienii care nu înțeleg în mod repetat semnalele care le vin de la societate sunt cei care vor dispărea în anonimat sau care vor rămâne în conștiința publică drept o amintire urâtă.

Kasandra Kalmann Năsăudean: Dacă veți fi ales președintele României, ce veţi face pentru îmbunătăţirea imaginii României pe plan internaţional?

Victor Ponta: Promovarea culturii române şi a valorilor româneşti trebuie să devină o prioritate şi în reprezentarea externă a Preşedinţiei României, care trebuie să schimbe complet discursul defetist şi injurios la adresa societăţii româneşti. În egală măsură, politica noastră externă trebuie să transmită această mândrie de a fi român. Ea nu trebuie să fie în niciun caz timorată sau complexată. România nu este cu nimic mai prejos decât celelalte țări ale lumii! Avem nevoie de o politică externă în același timp fermă şi inteligentă, realistă și vizionară, însă, este foarte important să promovăm mai mult ceea ce facem. Sunt bucuros că o parte bună a presei occidentale, a politicienilor occidentali, a mediului de afaceri, a celor care au fost aici încep să ne promoveze așa cum suntem cu adevărat – o țară care crește economic, care oferă oportunități și cu oameni de valoare.

Un interviu realizat în exclusivitate pentru Occidentul Românesc