Valencia: “Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor” sărbătorită la Alma Rumana

incondeiat oua si Ziua cartii 2015 182 [640x480]

Într-o lume a noului, a modernului, a vitezei, între stresul grijilor cotidiene și apariția a noi metode de comunicare, cartea este din ce în ce mai puțin folosită ca instrument de educație, cultură sau divertisment. “Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor” este sărbătorită în fiecare an în 23 aprilie și este una dintre metodele prin care iubitorii cărților încearcă să revigoreze lectura, dar și să protejeze şi să încurajeze originalitatea.

Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia, prin intermediul Bibliotecii George Coşbuc a asociației, s-a unit acestor demersuri și tuturor activităților realizate pe plan local de către diferite asociații și entități și sâmbătă, 25 aprilie 2015, a organizat atelierul “Cufărul cu povești și povestiri”, menit atât să încurajeze și să orienteze copiii către lectură, cât și să îi aducă pe toți cei prezenți la atelier, copii și adulți, în contact cu scriitorii români.

Alături de organizatorii și participanții la atelier, la activitate a fost prezent și domnul consul Robert Hellvig, reprezentant al Consulatului României din Castellón de la Plana, care, în cuvântul de deschidere, a evidențiat atât istoricul și semnificația acestei sărbători, cât și importanța organizării acestor tipuri de acțiuni pentru a revitaliza și a promova valorile literare ale culturii române în rândul comunității românești din zonă.

Atelierul a avut un caracter interactiv şi, sub îndrumarea învăţătoarei Anca Lovaszi, a lui Daniel Iacob, secretarul asociației și a voluntarelor Cosmina Jianu, Alina Ghiurca și Irina Melinte, timp de aproximativ două ore micuții au făcut cunoștință cu scriitorul copiilor, Ion Creangă, și cu două dintre poveștile sale “Capra cu trei iezi” și “Punguța cu doi bani”.

Au colorat și au completat fişe de lucru în care au descris și ordonat momentele principale ale celor două povești, au jucat jocuri de identificare a poveștii după imagini, și, nu în ultimul rând, au primit roluri din poveste și au dramatizat ad-hoc “Punguța cu doi bani”. În completare și sub forma de joc, copiii au recitat poezii, au cântat cântecele în limba română și au jucat “Ursul doarme” și “Podul de piatră”, momente menite să îi apropie mai mult de universul copilăriei tipic românesc.

Copiii mai mari au citit povestioara “Barza și broasca” din abecedarele existente în biblioteca asociației, primite prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.

Pentru a-i stimula să citească, la sfârşitul atelierului a fost citit un fragment din povestea “Ursul păcălit de vulpe”, copiii fiind îndemnaţi să o citească în întregime acasă pentru a afla cum se termină. În acest scop unii părinţi au împrumutat cărţi de la biblioteca asociaţiei.

Atelierul adulților a fost condus de către Gheorghe Căulea care a ales ca tematică universul poeziei lui George Coşbuc, patronul spiritual al bibliotecii asociației. Au fost citite diverse poezii din opera scriitorului printre care se numără și “Mama”, “Cântec”, “O scrisoare de la Muselim-Selo”, “Moartea lui Fulger”, “El Zorab”.

Seara s-a încheiat pe acordurile melodiei “Numai una”, scrisă pe versurile poeziei cu același nume de George Coşbuc și interpretată în mod magistral de către îndrumătorul atelierului.

incondeiat oua si Ziua cartii 2015 173 [640x480]

incondeiat oua si Ziua cartii 2015 174 [640x480]

incondeiat oua si Ziua cartii 2015 177 [640x480]

incondeiat oua si Ziua cartii 2015 187 [640x480]

incondeiat oua si Ziua cartii 2015 192 [640x480]