Valencia: Lansare carte -„Miraje – Miratge”- Maria Roibu și Pere Bessó González

36

cartel Mirage final

Miercuri, 12 martie 2014, la orele 19:00, “Casa de la Dona” din Mislata va găzdui lansarea cărţii bilingve „Miraje – Miratge” a poetei Maria Roibu, originară din România, şi a poetului valencian Pere Bessó González.

Maria Roibu a părăsit România de foarte tânără. Şi-a făcut bagajul, şi-a înghesuit visele într-o valiză, şi a plecat pe meleaguri străine în căutarea acelui “ceva” a cărui dorinţă de cunoaştere se află, în mod latent, în interiorul fiecăruia dintre noi, dar în căutarea căruia numai unii au curajul de a purcede. Paşii au purtat-o către Olanda, ţară care a făcut-o să-şi întrerupă călătoria şi să se stabilească acolo. Dar spiritul ei călător nu a putut fi închis în timp şi spaţiu, aşa că a găsit portiţa de scăpare prin intermediul versului.

Încet-încet, lucrările sale au început să fie cunoscute şi talentul ei recunoscut. Poeziile sale au fost apreciate de lumea literară, astfel încât Pere Bessó nu a stat mult pe gânduri şi i-a tradus versurile în catalană. Şi Maria a tradus poezii ale lui Pere in română. Aşa s-a născut “Miraje – Miratge”, o carte în care doi oameni din diferite colţuri ale lumii îşi împletesc gânduri şi sentimente, având un singur numitor comun: poezia.

De ce “Miraje – Miratge”? E simplu. “Privesc ceasul. E seară. Ce ciudat. În loc să apună, soarele pare să răsară. Și mai ciudat, îl văd deși plouă cu cele mai frumoase lacrimi de ploaie. Se amestecă anotimpurile între ele, ca un amalgam de trăiri sub ascunzișul unor poezii cu greu descifrate, dar atât de frumos înțelese. Și pentru că ele trebuiau să poarte un nume, li s-a spus simplu: MIRAJE.” ne explica poeta.

Evenimentul de miercuri, organizat de către Primăria Mislata şi sprijinit de către Asociaţia culturală Suflet Românesc – Alma Rumana Valencia, va fi singurul organizat pe teritoriul Spaniei, volumul fiind lansat anterior, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la Paris, după care îşi va urma călătoria spre o nouă lansare, în Germania.