Valencia: În preajma Sărbătorilor de Paște
Asa cum era prevăzut, sâmbătă, 12 aprilie 2014, la sediul Asociaţiei Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia, s-a desfaşurat cel de-al doilea atelier pentru încondeierea ouălor de Paşte. Aceste ateliere sunt doar o mică parte din amplul program de tradiții propus în proiectul a „Românie, vatră de dor”, pentru al doilea an consecutiv finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României și implementat de către Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana din Valencia. Scopurile principale ale acestui proiect sunt atât conservarea şi revigorarea identităţii culturale în rândurile comunităţii româneşti din zona Valenciei, cât şi încercarea de a promova valorile culturale româneşti în comunitatea de adopţie, pentru o mai bună integrare în peisajul socio-cultural al zonei.
Şi de această dată atelierul s-a bucurat de un real succes, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor, mulţi dintre participaţii adulţi mărturisind că nu au avut niciodată ocazia de a vedea sau experimenta tehnica încondeierii ouălor cu ceară, nici măcar atunci când încă locuiau în România.
După o scurtă introducere, în care s-a vorbit despre elemente simbol şi a fost reamintită pe scurt modalidatea de lucru, s-a trecut direct la practică, la încondeierea propriu-zisa a ouălor. Celor care nu au participat la atelierul anterior li s-a explicat şi demonstrat în mod invividual tehnica de lucru.
Mari și mici, membri ai asociației și oaspeți, s-au întrecut în mânuirea chişiţei sau condeiului, dând frâu liber imaginației și transformând fiecare ou într-o mică operă de artă. Simboluri religioase, desene abstracte, flori, animale, forme geometrice sau motive populare inspirate de costumele, ștergarele sau farfuriile tradiționale din lut expuse pe, pereții sălii, au fost transpuse în ceară, cu mult entuziasm, pe cojile ouălor. Şi dacă, la început, participanții au întâmpinat probleme la împărțirea cu linii drepte a suprafețelor de lucru pe ou, cu fiecare linie trasată au căpătat siguranță și încredere în forțe proprii, acest lucru reflectându-se în calitatea execuției.
Ouăle au fost supuse mai apoi unei băi de culoare, după care li s-a înlăturat ceara şi au fost aranjate într-o mică expoziţie, spre încântarea celor prezenţi. Şi, chiar dacă cei mai mici au decorat ouă cu ajutorul cariocilor pentru a preveni accidente nedorite, au participat la activitate cu interes şi cu multă dăruire, fiecare străduindu-se să ornamenteze cât mai frumos oul său de Paşti.
Şi cum participarea la acest obicei „tipic românesc, tipic nouă” (aşa cum s-a exprimat unul dintre organizatori) ne-a readus multora în suflet parfumul copilăriei şi a sărbătorilor de acasă, amintirea părinţilor tineri şi ale regulilor stricte, după canoane bisericeşti, impuse de către bunica în aceste zile atât de importante în calendarul creştin. În mare măsură s-a reuşit şi introducerea celor mai mici, născuţi în Spania sau aduşi din ţară la vârste fragede, în atmosfera sărbătorilor pascale tradiţionale şi specifice românilor.
Transmite: Asociatia Suflet Romanesc-Alma Rumana din Valencia.